Vettel pakub tööd 130 saarlasele (2)

Vettel pakub tööd 130 saarlasele

VETTELI TIPPU VEDAJA: Tootmisjuht ja ettevõtte juhatuse liige Ele Roosimaa: “Saarlastest kalatöötlejad on kiire reaktsiooni ja nobedate näppudega. See tagab tulemuse.” Foto: Sander Ilvest

Möödunud aasta töötulemuste põhjal Saare maakonna TOP 10-s teisel kohal paiknev Vettel OÜ pakub tööd 130 saarlasele ja muhulasele. Vätta poolsaare kalatöötlemisettevõtte aastane tootmismaht on 4,2 miljonit kilogrammi kala aastas.

Saare Kaluri kunagisest Kärsa kalatööstusest välja kasvanud Vettel OÜ on Eesti ühe mainekama toidukontserni, börsil noteeritava AS-i Premia Foods peamine kalatöötlemisüksus. Vätta poolsaarel mere ääres paikneva Eestis ühe moodsama kalatöötlemisettevõtte omanik on Saaremere Kala AS.

Valdavalt töödeldakse Vättal Soome ja Rootsi kalakasvandustest pärit vikerforelli ja lõhet. Premia Foodsi juhatuse esimehe Katre Kõvaski andmeil on vikerforelli osakaal tootmismahust umbes 70% ja lõhel 25%. Väiksemates kogustes töödeldakse siiga, koha, ahvenat ja teisi kalu.

Eelmisel sajandil varustasid Kärsa tsehhi (nii nimetati Saare Kaluri Kärsa sadama kalatööstust) kilu ja räimega kohalikud kalamehed. “Kevadel suitsutasime räime, põhiliselt olime aga spetsialiseerunud vürtsikilu tegemisele,” meenutas aastail 1967–1980 Vättal kalatöötlemist juhtinud Ülo Roos.

Edasi loa tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 317 korda, sh täna 1)