Saaremaa ooperipäevad said Kiievis suure meediahuvi osaliseks

Saaremaa ooperipäevad said Kiievis suure meediahuvi osaliseks

PIDULIKUL PRESSIÜRITUSEL: Ukraina ooperimajas toimunud üritusel said sõna kõik, kes laua taga istusid. Teiste seas ka Vjatšeslav Leedo, Arne Mikk, Sulev Kannike ja Jüri Leiten. Foto: erakogu

Kiievis Ukraina Rahvusooperi ruumes toimus eelmisel reedel Saaremaa 2014. aasta ooperipäevade suur pressikonverents kohalikule meediale ja lepingu allkirjastamine.

Ukrainas toimus pidulik üritus seepärast, et tuleval suvel on ooperipäevadel peakülalisena esinemas just Ukraina Rahvusooper. Eesti Kontserdi direktori Jüri Leiteni kinnitusel läks esindusüritus hästi ja meediahuvi oli korralik. Kohal oli umbes 30 ajakirjanikku, sealhulgas raadiojaamade ja televisiooni esindajad.

Peale Jüri Leiteni osalesid üritusel Eesti poole pealt Saaremaa ooperipäevade kunstiline juht Arne Mikk, Eesti Kontserdi arendusjuht Kertu Orro, Ukraina aukonsul Vjatšeslav Leedo ja Eesti suursaadik Ukrainas Sulev Kannike.
Kohal oli ka Jõhvi kontserdimaja projektijuht Ljudmilla Giljova. “Saime kõik esineda, igaüks meist rääkis vastavalt oma professioonile.”

Vastaspoolelt oli pressikonverentsi laua taga Ukraina Rahvusooperi juhtkond. “Rääkisime põhjalikult Saaremaa ooperipäevade ajaloost, ooperipäevadest üldse ja ka kavast, mille ukrainlased meile tuleval aastal toovad,” märkis Eesti Kontserdi direktor.

Mullu sai samamoodi leping alla kirjutatud Gruusias ning Jüri Leiteni kinnitusel on tal hea meel, et Saaremaa ooperipäevade lepingud on üha enam riikidevahelised ja kaasatud on mõlema riigi kultuuriministeeriumid.
“Tegemist on ühekorraga suure festivali ja samas kahe riigi kultuurivahetusprogrammiga.”

Ukrainlaste jaoks on Jüri Leiteni sõnul ääretult oluline, et nende rahvusooper saab tulla Saaremaale esinema. “Nad on ise küll suures riigis, aga nad ei käi väga palju väljas ning suuri ooperilavastusi riigist välja viia on omajagu keeruline,” tunnistas ta. “Seega suhtusid nad ise sellesse väga tõsiselt ja suurte ootustega,” kinnitas Leiten, kelle sõnul on ukrainlaste jaoks Saaremaale tulek ja siin oma lavastuste mängimine suur auasi ja väljakutse.

Saaremaa ooperipäevad toimuvad tuleval suvel 21.–27. juulini. Ukraina Rahvusooper toob ooperipäevadele Verdi “Don Carlose”, Lõssenko “Natalka Poltavka” ja Bellini “Norma”.

Toimub ka traditsiooniline ooperigala, kus esinevad solistid Lilli Paasikivi, Annely Peebo, Ain Anger jt. Kavas on ka lastegala ning Mozarti “Reekviem” Eesti filharmoonia kammerkoori ja Tallinna kammerorkestri esituses jpm.
Muu hulgas kirjutati Kiievis alla ka leping selle kohta, et sealne balletitrupp tuleb maikuus Jõhvi balletifestivalile.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 351 korda, sh täna 1)