Mardilaat võttis tuurid üles

Eile keskpäeval algas Tallinnas Saku suurhallis traditsiooniline mardilaat ning seda juba 17. korda. Selle aasta teema on Eesti maavillane.

“Koos on parimad meistrid üle Eesti, on palju meistrikodasid, käsitööd õpetavad kutse- ja kõrgkoolid, muuseumid,” rääkis peakorraldaja Liivi Soova Kadi raadiole antud intervjuus. Ta lisas, et tema arvates liigutakse mardilaadaga kvaliteedi suunas.

“Väga hea meel on tõdeda, et on väga palju neid, kes on viimase kümne aasta jooksul püsima jäänud ja edasi arenenud,” märkis ta. Soova tähendas, et alati on korraldajatel see rõõm ja kurbus korraga, et mardilaadale ei mahu kaugeltki kõik need, kes tulla tahaksid. Kolm nädalat enne laada algust tuli ruumi puudusel ära öelda ligi 70 soovijale.

Mardilaadal esitletakse ja müüakse Eesti parimat käsitööd, toimuvad oma ala asjatundjate meistrikojad käsitöögurmaanidele ja -harrastajatele ning õpitoad lastele. “Me tahame, et siin oleks järjest rohkem paikkonna märgiga käsitööd,” sõnas Soova, kelle sõnul on mardilaada üks uhkusi Riina Tomberg Saaremaalt oma kampsunitega. “Saaremaal alati ei märgata võib-olla seda, kui võimas tegija ta on ning kui ilus ja kvaliteetne see toodang tegelikult on,” tõdes Soova.

Muhu käsitööseltsi Oad ja Eed liige Janne Kommel ütles, et tema on mardilaadal käinud 1999. aastast. “See on nii tore koht. Enamik müüjaid on tuttavad ning saab näha, mis teistel on uut ja mida aasta jooksul tehtud,” rääkis Kommel.

Laadal juba 13. korda osalev Ülle Kuusk, samuti käsitööseltsist Oad ja Eed, ütles eile pärastlõunal, et praegu on alles soojenemisprotsess, ent melu läheb aina aktiivsemaks ja käsitööselts on müünud juba palju tooteid.

Mardilaadal osaleb ka Kuressaare ametikool.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 617 korda, sh täna 1)