Maakonnast on kümne kuuga lahkunud üle 320 inimese (17)

Aasta esimese kümne kuuga on Saare maakonna elanike arv vähenenud 327 inimese võrra. Suurim kaotaja on Saare maavalitsuse nõunik-perekonnaseisuametniku Avo Levisto andmeil Kuressaare linn, kes on kaotanud kümne kuu jooksul koguni 259 elanikku.

Saarte Hääl uuris Kuressaare majandusvaldkonna praeguselt abilinnapealt Kalle Koovilt, kas säärane elanike arvu kahanemine võib ka linna rahakotti tuleval aastal mõjutada. Koov tõdes, et muude analüüsiandmete – lahkujate vanuseline koosseis, sissetuleku määr jne – puudumisel on lahkujate rahalist mõju linnaeelarvele tuleval aastal raske kommenteerida. Samas möönis ta, et oma mõju see kindlasti avaldab. “Sellest annab tunnistust ka fakt, et kui 2012. aastal oli keskmine linna maksumaksjate arv kuus 6538 inimest, siis selle aasta kaheksa kuu keskmine arv on 6509 inimest ehk ka maksumaksjate arv on vähenenud,” selgitas ta.

Praegu on maksumaksjate keskmine arv linnas Kalle Koovi andmeil 2011. aasta tasemel, siis oli neid 6508. Samas on aga tulumaksu laekumine abilinnapea kinnitusel kasvanud. “Mõju küll on, kuid seda rahasse arvestada on keeruline,” võttis Koov asja kokku.

Valdadest on halvim näitaja kümne kuu arvestuses Mustjala vallal, kus elanikkond on 10 kuuga vähenenud 37 inimese ehk 5 protsendi võrra. Seevastu Kaarma valla elanike arv on 2013. aasta jooksul 59 inimese võrra kasvanud, jõudes oktoobri lõpuks 4700 elanikuni.

Oktoobrikuus vähenes Saare maakonna elanike arv 21 inimese võrra. Negatiivsed olid seejuures nii loomulik iive kui ka rändesaldo. Esimene neist nelja inimesega ja teine seitsmeteistkümnega.

Oktoobri jooksul registreeriti Saare maakonnas 30 sündi ja 34 surma. Maakonda registreeris oma elukoha 58 inimest, elukoha aadress Saare maakonnast väljaspool tekkis registrisse 75 endisel Saare maakonna elanikul.

Novembri alguse seisuga on Saare maakonna rahvastikuregistri järgne elanike arv 34 902. Kuressaares kui maakonna suurimas omavalitsuses on oktoobri lõpu seisuga 14 135 elanikku.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 007 korda, sh täna 1)