Kõne Iffile: Noorus ei ole hukas!

Täna räägime Iffiga noortest ja sellest, kas noorsugu on hukas või, vastupidi, noored tublid ja aktiivsed. 

Jutt hukkaläinud noortest on kestnud tuhandeid aastaid. Eks neid vanemaid inimesi ole alati, kes mõtlevad, et noored on lollid ja pahad. Mina arvan, et noored on väga targad ja väga tublid.

Sellest sain tunnistust ka möödunud aastal Kuressaares toimunud osaluskohvikus, kus vastasin noorte küsimustele.

Seda, et noored on tublid, näitas ka Tulevikutalendi konkurss, mille komisjonis ma olin nii möödunud aastal kui ka tänavu. Need õpilaste saadetud tööd on lausa uskumatud! Seal ei ole vahet, kas tegu on viienda, kümnenda või kaheteistkümnenda klassi õpilasega – noored, kes on otsustanud, et tahavad elus läbi lüüa, suhtuvad oma asjadesse väga tõsiselt.

Seega olen veendunud, et noorus ei ole hukas, minul on nendest jäänud väga hea mulje.

Me ei saa panna pahaks, et noored on palju arvutis, sest aeg on selline – tehnilist progressi eirata ei saa.

Mäletan, kui hakkasid tulema esimesed mobiiltelefonid, läks ju terve meie rahvas hulluks – kõik käisid ringi, mobiil käes, ja rääkisid vahetpidamata. Seega on tehniliste uuenduste kasutamine täiesti loomulik. IT on maailma muutnud rohkem kui ükski teine ajaloosündmus ja sellest mööda vaadata ei saa. See on nii suur hulk informatsiooni, mida inimene sekunditega, lausa murdosa sekundiga kätte saab! Au noortele, kes sellega tegelevad.

Saaremaa noortele, kes lähevad maailma avastama, soovitan kodusaart mitte unustada ega selle tolmu pikaks ajaks jalgelt pühkida.

Vähemalt mina tunnen siiamaani, et sündida Saaremaale on nagu jackpot õnnemängudes. Saaremaa moodi kohti on maailmas ju väga vähe. Saaremaal on võimalusi areneda ja arendada seda elu igal noorel.

Mujal tuleb käia, et ringi vaadata ja kogemusi saada, sest oma mätta otsas passimine jätab silmaringi liiga kitsaks. Aga tuleb oma tiir ära teha, õppida ja kogemusi saada ning tagasi tulla. Usun, et Saaremaal oleks tulevikus nendest noortest väga palju abi.

Ma ei tea, kas saare noored mandri omadest väga palju erinevad. Võib-olla on nad kohati avatumad, viisakamad kui näiteks Tallinnas. Aga saarlased on üldse teistsugused kui mandrirahvas. Eripärased inimesed. Sellepärast on minulgi õnn olla saarlane.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 214 korda, sh täna 1)