Incapist koondatavatele korraldati töömess (18)

Incapist koondatavatele korraldati töömess

EI TEA, MIS SAAB: Andra Kabur, Timar Kuznetsov, Henri Aav ja Marilin Roost ei teadnud eile arvata, mis neist edasi saab. Koondamisest pääsenud Viljar Niit oli kolleegidele toeks. Foto: Tõnu Veldre

Eile tehti viimaks teatavaks, kui paljud Kuressaares elektroonikaseadmeid ja -komponente tootvas Incapi tehases tööta jäävad. Ühtekokku koondatakse 75 inimest.

Incapi personalijuht Susanna Pyykkö kinnitas Saarte Häälele, et eile saatsid nad välja vastava börsiteate ning tõepoolest on läbirääkimiste tulemusena selgunud lõplik koondatavate arv – 75 inimest. “Neil on erinevad töö lõppemise ajad ja on mõningaid erandeid, kuid enamus töölepinguid lõpeb detsembris,” lisas Pyykkö.

Tööle jääb pärast koondamist ca 50 inimest. Personalijuhi kinnitusel on võimalik ka nendega see töö ära teha, mis praegu tegemist vajab. “Tegutseme selle nimel, et pärast mingit aega on meil tööd jälle rohkem ning saame taas rohkematele inimestele tööd anda,” ütles Pyykkö. Praegu pole neil kindlasti eesmärki siinne tehas sulgeda.

Palju segaseid tundeid

Et neid 75 inimest töötupõli ees ei ootaks, organiseeris töötukassa Saaremaa osakond Incapi ruumes neile töömessi. Kohal olid Trelleborg, AS Hoolekandeteenused, Vettel, GO SPA ja ISS. Esiti tutvustasid tööandjad, millega nad tegelevad ja milliseid töötajaid otsivad. Seejärel algas elav küsimine ja vastamine.

Suurem mass koondus esmajoones GO SPA, Vetteli ja Trelleborgi laua ümber, kuna neil oli kaasas päris mitu tööpakkumist. Vettel oli näiteks valmis 15 inimesele kohe tööd andma. Ainuke, kellel vabu töökohti polnud, oli Hoolekandeteenused, kuid sealtki kinnitati, et pakkumisi on tulemas.

Messil olnud töötajate seas valitsesid erinevad meeleolud. Valdav osa oli silmnähtavalt löödud. Samas osales messil töötajaid, kes polnud koondamisteadet küll saanud, ent olid äraootaval seisukohal – kas koondatakse ka neid?

Ligi kümme aastat Incapis töötanud Marilin Roost tunnistas, et tal on peas vaid segased mõtted. Kimbatuses paistsid olevat ka Timar Kuznetsov, Henri Aav ja Viljar Niit. “Lähen käin Trelleborgis ära,” sõnas Andra Kabur, kelle sõnul kutsus Trelleborg teda esmaspäeval tutvuma. Andral saab töö Incapis otsa 7. detsembrist, osal koondatavatest tuleb tööl käia veel kaks kuud ja mõnel kolm kuud.

Väljamaale tööle mineku variant seda seltskonda ei paelunud. “Kui, siis võib-olla mandrile,” arvas Henri Aav. Andra Kabur lisas, et tema olekski lootnud messil näha ka mandri tööandjaid.

Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepp kinnitas, et tegelikult on tööpakkujaid veel. Messil osalemisest olid huvitatud Nantecom Saaremaa DeliFood ja Enerpoint, kuid neil polnud eile võimalik messil osaleda. Mõni tööandja on aga öelnud, et Incapi töötajad on juba käinud nende juures tööd küsimas. Seega ei pidanud nad vajalikuks messile tulla.

Ootavad oma ettevõttesse tööle

GO SPA hotellijuht Piret Trei ütles, et neil on pakkuda restoraniteenindaja tööd. Samas pakkus inimestele rohkem huvi toateenija amet. Mõned huvilised GO SPA eile siiski leidis. Vetteli tootmisjuht Ele Roosipuu kinnitas aga, et nemad võtaks kas või kohe täna 15 töötajat juurde. “Otsime inimesi viilutusosakonda ja kulinaariasse,” tähendas ta. “Kõik on lihtsad tööd ja kalahaisu kartma ei pea,” naeris ta. Roosipuu sõnul peaks täna nendegi juurde esimesed tööotsijad uudistama tulema.

Ka ISS-i personalijuht Lilian Himmist oli messil konkreetsete tööpakkumistega ja kogus seal korraliku pakikese tööintervjuu ankeete. Himmisti sõnul on neil pakkuda kolm kohta: kaks neist n-ö lisateenimisvõimalust ning üks täiskohaga töö, ametinimetusega puhastusteenindaja. “Ma südamest loodan, et keegi tuleb meile,” märkis Himmist.

Eilse seisuga oli töötukassal Saare maakonnas pakkuda 67 vaba töökohta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 3 394 korda, sh täna 1)