Venemaa uus eelarve: rohkem sõjaline ja vähem sotsiaalne (2)

Venemaa uus eelarve: rohkem sõjaline ja vähem sotsiaalne

RAHULOLEV: Viimastel aastatel on Venemaa hakanud kiires tempos oma sõjalist võimsust kasvatama. Selle üks tunnus on üha sagenevad sõjalised õppused. See pilt Vladimir Putinist on tehtud tänavu kevadel Mustal merel toimunud õppuste ajal. Foto: internet

Läinud nädalal algas Venemaa riigiduumas 2014. aasta riigieelarve arutelu. Lisaks on vaatluse all kavandatav riigieelarve aastateks 2015–2016. Murettekitav on meie idanaabri sõjaliste kulutuste väga kiire kasv lähiaastatel.

Nagu varasemad aastad on näidanud, ei tohiks Venemaa riigiduumas riigieelarve heakskiitmisega probleeme tekkida, diskussioon tõotab aga tulla väga keevaline. Põhjus on selles, et valitsus kavatseb sotsiaalvaldkonna eraldised külmutada ja suurendada sõjalist eelarvet. Mõne lähema aasta jooksul saavutavad Venemaa sõjalised kulutused enneolematu taseme, küündides pea veerandini kogu riigieelarvest.

Analüüsides Venemaa lähiaastate riigieelarve strateegiat, rõhutavad vaatlejad, et olulisel määral on kärbitud kulutusi haridusele, meditsiinile ja elamu-kommunaalmajandusele. Näiteks haridussfääri rahastamine peaks aastaks 2016 vähenema 88 miljardi rubla võrra (see on 12,9% 2013. aasta tasemest), meditsiini rahastamine 44,3 miljardit rubla (8,6%) ja elamu-kommunaalmajanduse rahastamine 36 miljardit rubla (23,7%).

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 467 korda, sh täna 1)