Retk lapsepõlveradadele: Kahe sõjalennuki lugu (1)

Retk lapsepõlveradadele Kahe sõjalennuki lugu

SIIA SEE LENNUK KUKKUS: Koikla külas elav Ants Nau (paremal) näitab Räägi külas sündinud Kalev Linnule, kuhu kukkus 1944. aasta sügisel venelaste luurelennuk. Foto: Tõnu Veldre

Varsti möödub 70 aastat Teise maailmasõja viimastest lahingutest Saaremaa pinnal. Toonaseid sündmusi meenutavad tänasel päeval sagedasti päevavalgele tulevad lõhkekehad siin ja seal Saaremaal. Veel on meie hulgas aga ka inimesi, kes on toona toimunut oma silmaga näinud.

Eelmisel nädalal sõitis Saarte Hääl ringi Kesk-Saaremaal, teejuhiks Kuressaares elav 1928. aastal sündinud Kalev Lind. Meiega sõitis kaasa Raul Salumäe Saaremaa muuseumist.

Esimese peatuse tegime Kalev Linnu lapsepõlve mängumaadel Leisi vallas Räägi külas, sest Kalevil oli vaja sugulasele tühi õllenõu tagasi viia. Kalev ei jätnud mainimata, et sama maja verandauksel maitses oma Saaremaa visiidi ajal 1939. aastal koduõlut Eesti Vabariigi president Konstantin Päts. See külaskäik on äramärkimist leidnud Eesti Kultuurfilmi ringvaates nr 65: “Koduteel peatub president Räägi külas Jaagu talus. Tervitab peremeest, Aadu Kullaseppa, kes oma sitke tööga on viinud oma talu eeskujulikku seisukorda.” Õllerüüpamist ringvaates siiski ei mainita.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 364 korda, sh täna 1)