Koksi küla Elvi Väli loeb Puškinit originaalis

Koksi küla Elvi Väli

KIIRE LUGEJA: Koksi küla Piippuu talu perenaine Elvi Väli on kiire lugeja. Kolmapäeval raamatukogust laenutatud “Minu Bollywood” oli neljapäeva lõunaks läbi loetud. Foto: Sander Ilvest

Elvi Väli Valjala valla Koksi külast on üks neist, kelle lapsepõlve võib kokku võtta kolme sõnaga: Siberi karm kool. Just sellise pealkirjaga raamatus on lugu sitkest saarlannast, kelle meenutused on kirja pannud Elvi lapselaps, Saaremaa ühisgümnaasiumi X klassi õpilane Johanna Kallas.

Lugemise sai Elvi Nau (neiupõlvenimi) selgeks juba enne kooliminekut. Lemmikraamatuks sai Antoine de Saint-Exupéry “Väike prints”. Õppimine lugemishimulisele tüdrukule raskusi ei valmistanud. Ühel märtsiööl 1949. aastal muutus aga kõik. Elvi oli üks neist lastest, kellel tuli püssimeeste saatel ette võtta Siberi tee.

Sihikindlus ja tahtejõud olid need, mis aitasid noorel tüdrukul külmal maal ellu jääda ja võõras keeles raamatutarkusi omandada. Kuna emakeelseid raamatuid ei olnud Siberis kusagilt saada, laenutas Elvi kooli raamatukogust venekeelseid teoseid.

“Et me vene keelest suurt ei jaganud, alustasime meie, küüditatud, algklassidest. Niisiis läksin jälle 1. klassi. Tähti tundsime ja natuke sõnu ka. Läbisaamine kaaslastega oli hea. Eks kohalikud olid võõrastega juba harjunud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 229 korda, sh täna 1)