Salme matuselaevad Kuressaare linnuses (2)

Salme matuselaevad Kuressaare linnuses

2008. aastal Salmel väljakaevamistel osalenud nüüdne Saaremaa muuseumi peavarahoidja Priit Kivi ei uskunud, et maapõu varjab nii suurt üllatust. Foto: Sander Ilvest

Eile õhtupoolikul avati Saaremaa muuseumis näitus “Salme matuselaevad. Arheoloogilised uuringud 2008–2012”. Avamisel andis väljapanekust ülevaate väljakaevamisi juhtinud arheoloog, filosoofiadoktor arheoloogia alal Jüri Peets. 

Ekspositsioonis näeb hulgaliselt unikaalseid leide 8. sajandist, alates laevaneetidest, mängunuppudest, nooleotstest kuni mõõkadeni. Stendidel antakse näitusekülastajatele teada, et ainulaadsed laevad on seni Baltimaades leitutest vanimad. Viis aastat kestnud pingsad uurimistööd on toonud Saaremaale rahvusvahelist ja ülemaailmset tähelepanu.

Nii eile toimunud konverentsil kui ka näituse avamisel tõdeti, et tegemist on maailmamõõtu sensatsiooniga, sest viikingiaja algus on nihkumas pea sajandi võrra ettepoole, kui seni arvatud.

Saaremaa muuseumi peavarahoidja Priit Kivi on veendunud, et eile avatud näitus pakub suurt huvi nii saarlastele kui ka Saaremaa külalistele. Vaatamata täna algavale talvekuule jagub muuseumi külastajate hulka ka välismaalasi. Enamik neist tunneb huvi just mereliste asjade vastu. Ekspositsioon “Salme matuselaevad” heidab meie mereajaloole uut valgust.

Fotol: 2008. aastal Salmel väljakaevamistel osalenud nüüdne Saaremaa muuseumi peavarahoidja Priit Kivi ei uskunud, et maapõu varjab nii suurt üllatust. Eilsest alates saavad huvilised arheoloogiliste uuringute tulemustega tutvuda Kuressaare linnuses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 475 korda, sh täna 1)