Salme – kas esimeste viikingite matusepaik?

Salme kas esimeste viikingite matusepaik

KOOSTÖÖ ON TÄHTIS: Teadlastevahelist rahvusvahelist koostööd peavad väga tähtsaks aastakümneid Saaremaal väljakaevamisi juhtinud arheoloogiadoktor Jüri Peets Tallinna ülikooli ajaloo instituudist (vasakul) ja professor Jan Bill Oslo ülikooli kultuuriloo muuseumist. Foto: Sander Ilvest

Eile Kuressaare linnateatris peetud rahvusvahelisel konverentsil püüti just sellele küsimusele vastust leida. Salmel muinaslaevade väljakaevamisi juhtinud ja konverentsil ettekandega “Salme – müüt või tegelikkus” esinenud arheoloogiadoktori Jüri Peetsi hinnangul küsimusele ühest vastust anda ei saa.

Saaremaal aastakümneid arheoloogilisi ekspeditsioone juhtinud Jüri Peetsi arvates ei ole 2008. aasta septembris alguse saanud Salme müsteerium (leiti esimene muinaslaev) veel lõpplahenduseni jõudnud. “Mida rohkem uurid, seda rohkem küsimusi tekib. Vastuseta küsimusi on rohkem kui vastusega küsimusi,” konstateeris Peets.

Seni ei ole teadlased suutnud kindlaks teha, kust olid Salme muinaslaevadest leitud mehed (luustikud) tulnud. Peets mainis, et uurimistööde tegemist on takistanud rahapuudus. “Sisuliselt saadetakse meie töögrupp uuest aastast laiali. Samal ajal räägitakse Salme muinaslaevast kui sajandi, isegi aastatuhande leiust,” lausus tunnustatud arheoloog.

Ühes on Jüri Peets peaaegu sajaprotsendiliselt veendunud – Salmel maetud mehed ei olnud saarlased. “Skandinaavlased olid meie piirkonnas üsna aktiivsed. Samuti võisid Saaremaal otsa saada Läti poolt siia tulnud mehed,” pakkus ta.

Konverentsil rõhutas kogenud arheoloog, et Salme välitööd ja sellest tulenev edasine tegevus osutusid nii talle kui ka kogu meeskonnale senikogetust kõige mahukaimaks. “Kõrgemalt hindan ma vahest oma rauauuringuid. Salme on pigem selline õnnelik loteriivõit. Kaevamisel laabus kõik kenasti, periood oli ju iseenesest huvitav,” rääkis Jüri Peets.

Maailma mastaabis on Salme muinaslaevaleid ainulaadne. Seda rõhutas professor Jan Bill, Oslo ülikooli kultuuriloo muuseumi viikingilaevade väljapaneku kuraator. Norra teadlane, kellel on töökogemusi Roskilde viikingilaevade muuseumist ja Taani riiklikust muuseumist, tegeleb praegu uurimisprojektiga “Gokstad Revitalised” ja konserveerimisprojektiga “Saving Oseberg”, pidas rahvusvahelist koostööd Eesti teadlastega väga tähtsaks, öeldes, et Salme leiust on huvitatud väga paljude riikide teadlased.

Täna toimub bussiekskursioon Salme laevade leiukohta. Konverentsi korraldas SA Saaremaa Turism koostöös Saaremaa muuseumi ja muinsuskaitseametiga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 380 korda, sh täna 1)