Paljudes kodudes puuduvad olmemugavused (8)

Poolteises tuhandes eluruumis Saare maakonnas puuduvad veevärk ja pesemisvõimalus, veerandis kodudest pole vesiklosetti ning lõviosa elanikest kütab oma kodu kamina või ahjuga.

2011. aasta rahva- ja eluruumide loendusel kogutud andmed näitavad, et Saare maakonna 12 508 eluruumist 5309 on korterid korterelamus või mitteelamus. Korteritest valdav osa (3711) asub Kuressaares. Ühepereelamuid on maakonnas 6726, millest linnas asub 1503. Nn muid väikeelamuid on 473, neist Kuressaares 242.

Köök on olemas enamikes eluruumides – 10 823-s –, kööginurk 16 343-s. Vaid 42 eluruumis – 27 ühepereelamus, 14 korteris ja ühes muus väikeelamus – polnud kumbagi.

Paljudel pole veevärki

1501 eluruumis maakonnas puudub veevärk. Veevärgita eluruumidest vaid 79 asub Kuressaares, ülejäänud valdades. Veevärgita on maakonnas 1385 ühepereelamut, 79 korterit ja 37 muud väikeelamut.

3360 majapidamises, millest 570 asub linnas, ei ole vanni ega dušši. Pesemisvõimalus puudub üldse 1497 eluruumis, millest 335 asub Kuressaares.

Pea veerandis eluruumidest (2986-s) pole vesiklosetti. Lõviosa sellistest majapidamistest asub maal, linnas on WC-ta eluruume 225.

“Elame vanas talumajas, kaev on õue peal, ämbriga toome vett tuppa ja kui solgiämber täis saab, valame selle aianurka tühjaks,” rääkis Leisi vallas elav Helju. Pesta saab end saunas, kuivkäimla asub õues. Toa saab soojaks ahju küttes. “Niimoodi olen ma siiamaani hakkama saanud, saan edaspidi ka,” lausus Helju.

Keskküte enamasti linnas

Kaug- või lokaalne keskküte on 4352 eluruumis, neist valdades asub 1258. Elektriküte on 715 kodus, millest 473 asub Kuressaares. Pea 60 protsendis maakonna eluruumidest (7427-s) on ahju- või kaminaküte. Kütmisevõimalus puudub kuues kodus, kütmisviis on teadmata kaheksa puhul.

Saarte Hääle põgus küsitlus näitas, et ahjuküte kogub elektri- ja kaugkütte ees taas järjest rohkem populaarsust. Kuressaare äärelinnas elav Külli ütles, et lõpetas elektriga kütmise ja lasi ehitada kaminahju, sest elektri hind on kerkinud kosmilistesse kõrgustesse.

Kuressaare vanalinnas korteris elav Marek eelistab keskküttele ahju põhimõtteliselt. “Kütan nii palju ja nii sageli, kui tahan, ka on puudega kütmine soodsam,” kinnitas Marek.

Statistikaameti avaldatud andmetes loeti köök, kööginurk, veevärk, vann või dušš ja vee-klosett olemasolevaks, kui need asusid eluruumis. Kui nimetatud olmemugavused olid väljaspool eluruumi, loeti need puuduvaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 432 korda, sh täna 1)