Tülikad surnud (12)

Saare maakonnas on kujunenud säärane olukord, et siit ilmast lahkunu peab ootama järjekorras, et morgi külmkambrisse pääseda. Sellise tõdemuseni viis matuseteenust osutavate firmade omavahelise kemplemise uurimine.

Mida tunneksite teie, kui saaksite teada, et matusebüroo, kelle hoolde te oma lahkunud lähedase surnukeha usaldasite, hoiab seda kilesse pakituna endise töökoja katlamajas? See on mõeldamatu, leiaks ehk enamik meist. Ebaväärikas suhtumine lahkunusse, austuse puudumine. Surnu mõnitamine. Just austav suhtumine lahkunusse on aga see, mida matuseteenuseid pakkuvatelt ettevõtetelt ootame.

Mida siis ikkagi teha lähedase inimese maise kehaga, kui morgis kohta pole? Kus seda hoida, kui õues on suvine leitsak või talvel vaja tuba soojaks kütta? Jah, traditsioonid on visad kaduma ja tänapäevalgi tuleb ette, et maal hoitakse kirstu lahkunuga kodutalu saunas või aidas. Ent järjest rohkem inimesi elab linnades, kus sellist võimalust pole.

Kohalikel valimistel kandideerijate üks lubadus võiks olla see, et valijatele tõotatakse võimalust saada väärikalt maetud. Siit ilmast lahkunud valimistel ju häält anda ei saa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 710 korda, sh täna 1)