Torgu on valimiste eel rahvaarvu kasvatanud (5)

Tänavu on Saare maakonna elanike arv üheksa kuuga vähenenud 306 inimese võrra. Valimiste eel on mõnel pool aga rahvaarv kosunud, eriti on seda täheldatud Torgu vallas.

Suurim elanike kaotaja on Saare maavalitsuse nõunik-perekonnaseisuametniku Avo Levisto andmeil üheksa kuu jooksul olnud Kuressaare linn, mis peamiselt maakonnast väljarändajate arvelt on kaotanud ühtekokku 231 elanikku.

Seevastu kahes kõige väiksemas kohalikus omavalitsuses – Ruhnu ja Torgu vallas – on elanike arv sel aastal märkimisväärselt kasvanud. Ruhnu elanikkond on kosunud 26 ja Torgu oma 25 inimese võrra. Nõnda jäävad Ruhnu ja Torgu selles arvestuses alla vaid Kaarma vallale, kus elanikkond on kasvanud 32 inimese võrra.

Märkimisväärne on kõige selle juures aga see, et viimase kahe kuu jooksul on Torgu valda lisandunud suisa 28 inimest ja Avo Levisto sõnul võib sellist suuremat muutust seostada ilmselt ka lähenevate valimistega. “Septembri jooksul on Torgu valda tulnud 14 inimest mujalt Saare maakonnast ja kolm väljastpoolt maakonda, seega on kuu aja jooksul Torgu valda juurde tulnud kokku 17 inimest,” tõdes Levisto. Ta lisas, et 15 neist on endised Kuressaare elanikud. “Kõik noored hakkajad inimesed, kui nii võib öelda,” märkis ta.

Samas on septembri jooksul end mujale sisse kirjutanud kaks endist Torgu elanikku, mistap oli lõplik rahvaarvu muutus rände arvelt Torgu vallas läinud kuul 15. Ka kuu varem oli perekonnaseisuametniku sõnutsi rändetrend Torgus üsna hoogne.

Teistes valdades pole Avo Levisto sõnul nii erakordset rahva liikumist märgata. “Kuid Torgu puhul on küll nii, et ka augustis lisandus sinna 11 inimest, seega kahe kuuga 28 inimest,” tähendas ta.

Üleüldised andmed näitavad aga, et läinud kuu jooksul vähenes Saare maakonna elanike arv maavalitsuse koondatud statistika kohaselt ühtekokku 17 inimese võrra. Negatiivsed olid nii loomulik iive kui ka rändesaldo.
Esimene neist oli miinuses kolmega, teine neljateistkümnega.

Septembri jooksul registreeriti Saare maakonnas 32 sündi ja 35 surma. Maakonda registreeris oma elukoha eelmisel kuul 82 inimest, samal ajal tekkis registrisse elukoha aadress väljaspool maakonda 96 endisel elanikul.

Kaarma on Saare maakonnas ainus omavalitsus, kus positiivsed on nii loomulik iive kui ka rändesaldo. Iive on Kaarmal omadega plussis 12 inimesega, rändesaldo aga suisa 20 inimesega.

Nii suurel määral kui tänavu, pole Saare maakonna elanike arv üheksa kuu jooksul vähemalt viimase viie aasta jooksul kahanenud. Läinud aastal vähenes rahvaarv üheksa kuuga 225 inimese võrra, 2011. aastal vaid 23 inimese võrra ning aasta enne seda 159 inimese võrra.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 505 korda, sh täna 1)