Maalinäitus “Saaremaa pühakodade valguses”

Kultuuripärandi aasta raames külastas kuus Saaremaa kunstiklubi liiget saare pühakodasid. Harrastuskunstnikel Riina Saarel, Gerda Tomsonil, Liia Peedul, Ilme Armuannil, Maie Kupitsal ja Tähti Otstavelil on käsil neljas näitus sarjast “Saaremaa”. Varasemad näitused on olnud “Saaremaa mõisad”, “Karala kiviaedade rüpes”, “Saaremaa sadamad”. Külastuse eesmärk oli jäädvustada Saaremaa pühakojad kunstis. 

Saaremaa on pühakodade poolest rikas ja siinsed pühakojad on erilised oma suuruse poolest, näiteks Kaarma, Valjala, Pöide kirik. Ehitusmeistrid on olnud osavad – pühakojad on püsinud nii palju sajandeid. Kahtlemata vajavad paljud pühakojad kordategemist, et säilitada kultuuripärandit tulevastele põlvedele. Mitmeid on juba hakatud riigi abiga renoveerima – Kuressaare Laurentiuse ja Püha Nikolai kirikut, Kihelkonna Mihkli kirikut ja selle juurde kuuluvat kellatorni. Oma korda ootab erakordne kindluskirik Pöidel.

Täna kell 16 Kuressaare kultuurikeskuses avataval näitusel on pastell-, akvarell- ja akrüülmaalidele jäädvustatud Kaarma Peeter-Pauli kirik, Valjala Martini kirik, Karja Katariina kirik, Püha Jakobi kirik, Kihelkonna Mihkli kirik jt. Õigeusu kirikutest näeb vaataja Püha Nikolai ja Reomäe apostel Andrease kirikut. Pilkupüüdvad on unikaalne Ruhnu puukirik ja Metsküla Issanda Templisseviimise kirik. Kokku on näitusel 24 tööd erinevatest Saaremaa pühakodadest.

Autorid on pühakodade jäädvustamisele lähenenud erinevalt, kasutades mõnel juhul ka fantaasiat. Tööde pealkirja juurest saab lugeda ajaloolist taustateavet pildil oleva pühakoja kohta. Väljapanek võiks pakkuda vaatajale äratundmisrõõmu oma kodukoha kiriku leidmisel, kooliõpilastele aga võimaluse tutvuda kodulooga.

Riina Saar
Saaremaa kunstiklubi liige

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 224 korda, sh täna 1)