Kena noore pere kodu Muhus (3)

Kena noore pere kodu muhus

Foto: Katrin Krause

Krause perega kohtusin ma kõigepealt aastaid tagasi ühel luule- ja muusikaüritusel Lepanina paadikuuris. Perepoeg oli siis nii väike, et kogus muudkui lilletutte pihkudesse. Naljatasime, et ta on, nagu muhulased ütlevad, Väike Rüüste. Rüüste pandi siiski nimeks pere kassile. Poisist on kasvanud viks 8-aastane noorhärra Sten Erik, kelle tegemisi 2-aastane väikeõde Lisel hoolega jälgib.

Pooleldi Muhu juurtega perenaine Katrin (Peegel) Krause teeb kultuuritööd Saue vallas ning võib-olla on nii mõnelegi saarlasele tuttav Vanamõisa käsitöölaat ja Eesti talu- ja mahekaupa propageeriv Eesti Toidu Telk – just nende ürituste eestvedaja on Katrin aastaid olnud. Peremees Kert Krause on aga juba üle kümne aasta tegelenud autode müügiga.

Katrin, räägi pisut oma juurtest.

Kui ma rohkem kui 10 aastat tagasi oma tulevase abikaasa Muhu saarele tõin, armus ta saarde kohe ära. Minu oma lapsepõlv on möödunud siin saarel igal suvel tädide Helga ja Milvi Peegli kodus Kalda talus Nõmmkülas.

Juba lapsepõlvest on mulle väga südame järgi koht isa emapoolsete esivanemate kodutalu Uietalu, mis asub kohe Kalda talu naabruses, kuid ei kuulu juba möödunud sajandi seitsmekümnendatest enam taluperele, vaid kunstnike liidule (varem ARS-ile). Seal hoovis sai lapsepõlves paljajalu läbi joostud kõik aidad, keldrid, rehielamu ning suviti käidud kaemas, kuidas kunstnikud oma pilte joonistavad, ja nendega sõprust tegemas.

Uietalu Hollandi-tüüpi suur uhke tuuleveski on õnneks ikka meie sugulaste käes, kes põgenesid küüditamise ajal Rootsi. Uietalust õhkuv aura ja esivanemate hingus on mulle väga hinge pugenud ja on üks kallis koht, isegi oma pulmapeo pidasime abikaasaga just Uietalu õuel.

Perenaise isapoolsed juured haakuvad Juhan Peegli ja Ivo Linna omadega (vanavanaisad olid meil vennad, kui ma õigesti mäletan) ning Tupenurme Panga taluga. Külainimesed teavad rääkida, et mõned aastad tagasi oli Tupenurmes veel alles põnev paekivist päikesekell, mis asus kohe Panga talu trepi kõrval.

Ma ise olen sündinud Kuressaares ja kui sain 7-aastaseks, kolis meie pere Pärnusse. Ja kuigi mu isa on nüüd juba vanem mees, tahab ta ikka väga tulla siia saarele kevadel ja suviti – see on ju tema kodusaar ja tal väga südames. Minu abikaasa juured ulatuvad emaliini pidi Saaremaale, aga kohtusime hoopis Pärnus.

Loe edasi Oma Kodu sügisnumbrist

IRMA JÄRVESALU

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 3 165 korda, sh täna 1)