Teel kaduvikku

See, et tuntud põllumehed, kes on aastaid vallavolikokku kuulunud, loobuvad seekordsetel valimistel ühtäkki kandideerimast, on omamoodi märk ja ühtlasi märguanne. Ehkki esmajoones põhjendavad nad oma eemalejäämist hõivatuse ja põhitööga, mille hulk on suurenenud, ütlevad nad ka otsesõnu, et ei näe väikestel volikogudel enam mõtet.

Esiteks, väikeste omavalitsuste eelarved on nii väikesed, et suur osa rahast kulub ametnike ülalpidamisele. Teiseks, pooled volikogu liikmed on asjatundmatud ja käivad kohal üksnes kätt tõstmas. Ehk siis väikestes valdades pole nii palju ajupotentsiaali, et valda pääseksid juhtima vaid võimekad inimesed. Kui osa võimekaid volikogu liikmeid näitab oma suhtumist väikevalda lihtsalt mittekandideerimisega, siis näiteks Mart Mäeker ja Kaido Kaasik juba pürgivadki oma koduvalla asemel hoopis Kuressaare linnavolikokku. Eks seegi näita nende suhtumist väikevalla tulevikku.

Kõige hullem, mis juhtuda saab, on see, kui järgmine periood väikevaldades kujuneb lihtsalt vegeteerimiseks. Teadmisega, et nagunii on praegused vallad teel kaduvikku.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 190 korda, sh täna 1)