Sirguvad Söögisellid tunnistati üheks parimatest

Neljapäeva õhtul kuulutati Tallinnas välja Põhja- ja Baltimaade parimad rahvusvahelised Leaderi koostööprojektid. Viiest võiduprojektist kaks on seotud Eestiga, sealhulgas üks neist Saaremaaga.

Maamajanduse infokeskuse maaelu- ja kalandusvõrgustiku osakonna juhataja Krista Kõivu sõnul valiti Põhja- ja Baltimaade parimaid rahvusvahelisi Leaderi koostööprojekte välja esmakordselt. “Nende väga heade näidetega tahame innustada kõiki maapiirkondade elanikke oma paikkonna arendamisel,” ütles Kõiv.

Eestisse tuli võit parima kultuuriprojekti – Pärnu lahe partnerluskogu juhitav kultuuriprojekt “Keskaja festivalid” – ja parima kohalike ressursside ja keskkonna projekti – Saarte koostöökogu ja hiidlaste koostöökogu osalusel tehtud projekt “Sirguvad söögisellid” – kategoorias.

Saare maakonnast on usinate söögisellide ridades Kärla, Lümanda, Salme ja Valjala põhikooli ning Orissaare gümnaasiumi õpilased. Hiiumaalt löövad kaasa Kärdla ühisgümnaasiumi ja Käina gümnaasiumi noored gastronoomid. Projekti partnerid on ka Inglis- ja Prantsusmaal.

Sirguvate Söögisellide peamine eesmärk on tugevdada koolide ja kohaliku toidu tootjate suhteid. Koolilaste jaoks sisaldab projekt ettevõtmisi koolitundide ajal ja pärast tunde, mis aitavad lastel paremini mõista toidu teekonda talust söögilauale ja annavad praktilise kogemuse näol reaalse pildi toidu tootmisest ja valmistamisest.

Parim noorteprojekt on Soome ja Austria ühisprojekt “Tuult tiibadesse, noored!”, parim turismiprojekt üheksa koostööpartneriga (Soome, Ungari, Šotimaa, Prantsusmaa, Inglismaa ja Portugal) projekt “Loodusturismi arendamine” ning parim kohaliku piirkonna arengu projekt Rootsi ja Poola “Ülepiiriline ettevõtlus Blekinge/ Warmia-Mazury”.

Lisaks valiti veebihääletusega välja ka rahva lemmik – “Kogemuste vahetamine käsitöötegijate vahel”. Eesti maaeluvõrgustiku eripreemia – raudse Leader-puu sai Leedu, Läti ja Eesti koostööprojekt “Noortelt noortele”.

Kokku esitati konkursile 60 projekti, neist üks Taanist, 38 Soomest, üheksa Eestist, üks Lätist, neli Leedust, kolm Poolast ja neli Rootsist. Nende seast valiti 21 finalisti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 275 korda, sh täna 1)