Hundid murdsid Orissaare vallas üksteist lammast (27)

Hundid murdsid Orissaare vallas üksteist lammast

Foto: Maret Mets

Ööl vastu kolmapäeva murdsid hundid Liigalaskma külas Oldi mahetalus maha kuus utte ja viis talle.

“Enne tööleminekut vaatasin maja taha põllu peale, et kas lammastega on kõik korras, ja siis avastasin, et üks lammas lamab ja linnud olid juures,” rääkis Oldi talu perenaine Maret Mets. Asja lähemalt kaedes avastas perenaine oma kurvastuseks, et ohvreid on palju rohkem: kaheksa hektari suurusel põllul olid laiali pillutatud kuus murtud utte ja viis pisikest talle, kusjuures kaks lammast olid päris ära söödud.

Lisaks on ühel lambal nii suured vigastused, et loom läheb hädatapule, paaril lambal on ka kintsud katki ja nende saatus on veel lahtine. Kokku on Oldi mahetalus 49 lammast.

Maret Metsa sõnul pole murdmise taga üks hunt, näiteks olid ühe väikse talle peal näha väiksemad kihvajäljed, mis viitab kutsikatele.

Maret Mets usub, et võsavillem on tema lambakarjas ka varem pahandust teinud. Kui paar aastat tagasi murti Oldi talus üks lammas, ei söandatud selles teos ainuüksi hunti kahtlustada, ent nüüd võib ka selle tagantjärele hundi kraesse kirjutada. Igal juhul oli ülejäänud kari pärast tollast murdmist hirmunud ja hoidis maja juurde.

Oldi perenaise sõnul oli eilne hundirünnak nende talule majanduslikult valus hoop, sest murtud on kuus põhikarja utte, kellelt talu lootis saada tallesid. Probleem on seegi, et lammaste murdmise tõttu ei ole karjas piisavalt loomi, et katta mahetoetuse maksmisega kaasnevat karjatamiskoormust. “Probleeme tuli tohutult palju,” lausus Maret Mets.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 282 korda, sh täna 1)