Hipiduo tutvustas rahvale etnoküla ideed (77)

Hipiduo tutvustas rahvale etnoküla ideed

ETNOKÜLA: Idee säästab loodust, sisaldab väikeettevõtlust ning edendab kultuuri ja turismi.

Pühapäeval kogunesid Ninase kandi elanikud ja väikeettevõtjad Saaremaa Sadamas asuvasse Rotterdami kohvikusse, et enne sel reedel toimuvat volikogu istungit arutada kaubasadama asemel etnoküla rajamise ideed.

Idee autorid Kristiina ja Reijo Paumo, kes on nimetanud end ka Ninase hipiduoks, on Ninasel paiksed olnud aasta ja kaks kuud. Varem kaheksa aastat Hispaanias elanud looduslembesed inimesed usuvad, et etnoküla annaks kohalikele inimestele tööd, mõjuks turismimagnetina ja säilitaks samal ajal siinse unikaalse looduse. Ennekõike on nad vastu Mustjala valla poolt toetatavale Tallinna Sadama ideele rajada Ninasele kaubasadam.

Kristiina Paumo arvates võiks tõmmata paralleele Tallinna külje all asuva Muuga sadamaga. “Planeeritud on muu hulgas 148 büroo- ja laohoonet,” rääkis ta oma ettekandes. Suureneb valla teede liikluskoormus. 24/7 sõitvatest autodest moodustavad 48% suured puiduveoautod. Rajatav lao-plats on plaanis ühelt poolt piirata 300 meetrit pika ja neli meetrit kõrge müratõkkeseinaga.

Koosolekul osalenud Kerli Koovisk, kes planeeritava müüri kõrval elab ja väikest majutusettevõtet peab, ei osanud öelda, kas etnoküla talle kliente juurde toob. Veendunud on ta aga selles, et rajatav kaubasadam peletab minema tema senisedki kliendid, kes tulevad otsima rahu ja vaikust ning ehedat loodust. “Minu meelest on etnoküla väga hea alternatiiv Tallinna Sadama pakutavale,” ütles Koovisk.

Kristiina ja Reijo Paumo Tallinna Sadama esindajatega seni oma plaanist veel rääkinud ei ole. Kõigepealt tahavad nad tutvustada oma ideed kohalikus vallavolikogus. Küll on nad saanud positiivset tagasisidet Saaremaa arenduskeskuselt ja kohalikelt inimestelt. Idee vastab nende sõnul neljale kriteeriumile, et raha saada: säästab loodust, sisaldab väikeettevõtlust ning edendab kultuuri ja turismi.

Klassikaliste käsitöökodade, kohvik-raamatukogu, pagaritöökoja, restorani ja laululava kõrval oleks etnokülas ka veinikelder, kus pakutaks kohalikke koduveine. “Veinidel võiks olla sellised humoorikad nimed nagu Mustjala mustsõstar ja Tagaranna tume,” pakkus Kristiina Paumo.

Etnokülast kujuneks Paumode sõnul kogu Saaremaad hõlmav projekt. On ju turistide lisandumine kasulik tervele saarele. Ja Saaremaa Sadam on terve Saaremaa visiitkaart . Etnoküla võiks töötada ja tegevust pakkuda aastaringselt.

Järgmisel turismihooajal peavad kruiisituristid leppima siiski vaid paari käsitöömüüja pakutava meenevaliku ja rannas uitamisega. Ning maaomanikul on ka oma sõna öelda.

“Ootame kõvasti vallajuhtide positiivset suhtumist,” lausus Kristiina Paumo.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 485 korda, sh täna 1)