Nasva kalurid nõutavad püügikeelu aja muutmist (5)

Nasva kalurid taotlevad Nasva jõel püügikeelu nihutamist hilisemale ajale, mis pidurdaks kiisa võimalikku hävitustööd teiste kalaliikide kallal.

Eesti kalurite liidu juhatuse esimees Mart Undrest märgib teisipäeval keskkonnaministeeriumile saadetud järelepärimises, et Nasva kalureid teeb murelikuks praegune püügikeelu aeg Nasva jõel, mis keelab mõrrapüügi Nasva jões 1. aprillist 31. maini.

Kalurite ettepaneku kohaselt võiks keeld kehtida 1. maist 31. juulini.

Püügikeelu muutmise peamine põhjus on kiisapopulatsiooni hüppeline kasv viimastel aastatel. 2012. aastal püüti kiiska Nasva jõest üle 3,5 tonni, mis on palju rohkem kui eelnevatel aastatel kokku. Sel aastal hakkas kaladest esimesena kudema tulev kiisk aga hiljem jõkke tulema ja kuna püük oli keelatud, siis liikus ta edukalt edasi Mullutu lahte ja Suurlahte ning toitub seal särje-, haugi- ja linaskimarjast.

Mart Undrest viitab, et aastate eest ei olnud Nasva jõel jõemõrraga püük üldse keelatud, siis kehtestati keeld alates 1. maist ning edasi nihutati seda kuu võrra varasemaks ehk 1. aprilli peale. “Siit ka küsimus, et millised olid need peamised teaduslikud kaalutlused, mille alusel keeld kuu võrra varasemaks nihutati,” märgib Undrest. “Veelgi parem lahendus oleks see, kui muudaksite kalapüügi eeskirjasid selliselt, et uus keeld algaks 1. maist,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 581 korda, sh täna 1)