Lugeja kiri: 35 aastat kirjanduspäevi

1974. aastal tuli Tallinnas kokku raamatuühingu asutamiskongress, kus seati ülesandeks koondada kõik raamatuhuvilised ning tutvustada ja levitada nende abiga kirjasõna. 

Tollases Kingissepa rajoonis moodustati esimesed algorganisatsioonid 1976. aastal ETKVL-i koondises Auto, keskraamatukogus ja Tiirimetsa 8-kl koolis. Aprillis loodi raamatuühingu rajooniosakond Kingissepas. Nende aastate aktiivsemate tegijate (Heldi Lember, Ellen Kapsta, Helle Kesküla, Hilja Varvas, Linda Anto, Margareta Jõgi jt) tegemised said hiljem järjeks saarte kirjanduselu mitmetele suurüritustele, nende seas Saaremaa kirjanduspäevadele, mille sünnist möödus tänavu 35 aastat.

Esimene Saaremaa kirjanduspäev toimus 1978. aastal teemal “Saarlased eesti kirjanduses”. Järjekindlalt jätkus kirjanduspäevade üritusteseeria ka siis, kui neid hakkas korraldama 1986. aastal loodud Saaremaa raamatuklubi.
Leiti palju uusi teemasid, nagu “Meri saarlastest kirjanike loomingus ja elus”. Osavõtjaid oli rekordarv, ligi 100, sest päevakorras olid tuntud inimeste, nagu kirjanike Jüri ja Ülo Tuuliku, kapten-kirjanik Lembit Uustulndi ja mereajaloolase Bruno Pao esinemised.

2005. aastal tegi 20. kirjanduspäeval “Ema ja kodu eesti luules” kaasa SÜG-i luuleteater Krevera. Nii mõnegi teema puhul, nagu “Meri saar-laste loomingus”, uuendati käsitluslaadi ja loeti mitme autori – Ingel Taela, Irma Järvesalu ja Almi Tugeva – uusimat luulet. 2010. aastal oli teemaks “Murdekeel – väärikas ta”. Kuressaare linnateatris toimunud üritusega tähistati 25. kirjanduspäeva.

Hiljutisel Saaremaa kirjanduspäeval tähistati allakirjutanu juubelisünnipäeva ettekannete ja muusikaga. Tuleval aastal saabub 30. Saaremaa kirjanduspäev teemal “Sõrvemaa lauliku Ingel Taela elust ja loomingust”. Soovigem kõigeks uueks ikka indu!

Enda Naaber
Saaremaa raamatuklubi president

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)