Tehtud Saaremaal – Made in Saaremaa

2012. aasta lõpust on Saaremaa toidutootjad kasutanud oma toodetel sinist märki tekstiga “Saaremaa ehtne toode”. Märk on sama, mida Saare maakonda reisija võib näha parvlaevade vööri ja ahtrit ehtimas. Millest see märk kõneleb? Lugu on lihtne nagu märk isegi.

Saaremaa ehtsa toote märk kinnitab, et toode on valmistatud Saare maakonnas. Esimeste seas asusid oma tooteid Saaremaa märgiga märgistama AS Saaremaa Piimatööstus, Nantecom Saaremaa Delifood OÜ, Saaremaa Lihatööstus OÜ, Saare Leib OÜ, Karja Pagariäri OÜ ja Ösel Fish OÜ. Nendega on liitunud aina enam ja enam tootjaid, suuri ja väikesi. Ikka selleks, et tarbija saaks kindel olla, et ostetu on tõepoolest saaremaine väärt kraam.

Märgi väljatöötamist ja kasutamist juhib Saarte koostöökogu koostöös Saaremaa arenduskeskuse, Saarte turismiarenduskeskuse ja Saaremaa ettevõtjate liiduga. Koostöökogu brändijuhi Ahti Kurise kinnitusel tehakse Saaremaal traditsiooniliselt kvaliteetseid asju. “Teades, et Saaremaa toodetel on tarbija silmis väärtus nii Saaremaal, mujal Eestis kui ka kaugemal, on tark ühiselt välja tuua, et need tooted on tehtud just Saaremaal, mitte kusagil mujal sama kohanime kasutades,” toonitas ta.

Aeg-ajalt on kauplustes ikka leida olnud Saaremaa-nimelisi tooteid, millel pole Saaremaaga tegelikult mingit seost. Märki kandvat toodet ostes võib tarbija kindel olla, et see on tõesti Saaremaal tehtud. Ülevaate märgi kasutajatest leiate ettevõtmise kodulehelt www.ehtne.ee.

Saaremaa külalistele mõeldes on ka Saaremaa toitlustusettevõtted hakanud oma menüüs saaremaistest toiduainetest valmistatud roogasid märgistama sama märgiga. Sel kevadel kohtusid Saaremaa toidutootjad Tehumardi puhkekülas siinsete toitlustajatega, et jagada algavaks turismihooajaks teadmisi selle kohta, kuidas pakkuda puhkajatele ja söögikohtade külastajaile Saaremaa toiduainetest valmistatud roogadega tõelist maitseelamust.

Kohtumisel osalesid maakonna hotellide, külalistemajade, turismitalude, kohvikute, restoranide ja teiste toitlustuskohtade esindajad. Tootjatest osalesid kohalikud tuntud ja vähem tuntud suurtootjad ning arvukas väiketootjate seltskond.

Esimestena võtsid Saaremaa toiduainetest tehtud roogade märgistamise kasutusele Georg Otsa spaahotelli restoran ja Kuressaare kuursaali restoran Ku-Kuu. Restoranid on sättinud saaremaist päritolu rõhutava märgi oma menüüs nende roogade nimede kõrvale, mille valmistamisel on kasutatud enamalt jaolt kohalikke toiduaineid. Nõnda saavad soovijad neis restoranides mekkida toite, millest võib aimuda seda õiget Saaremaa maitset.

Aga miks siis ikkagi kannavad Saaremaa märki ka Saaremaa Laevakompanii uued parvlaevad, kuigi need tublid “tööloomad” tegelikult Saaremaa pinnal ehitatud ei ole? Selleks, et juba saarele saabudes oleks tulijail teada, et siin maksab otsida ja küsida just selliselt märgistatud toitu ja tooteid. “Saaremaa ehtsa toote” märgiga toodet ostes võib päritolu ehtsuses kindel olla.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 488 korda, sh täna 1)