Sirguvad Söögisellid kutsuvad Kuressaare keskväljakule

Sirguvad Söögisellid kutsuvad Kuressaare keskväljakule

PRESIDENT JA SAAREMAA GASTRONAUDID: President Toomas Hendrik Ilves koos Sirguvate Söögisellidega. Foto: Alar Allas

Sirguvad Söögisellid kutsuvad laupäeval, 14. septembril kõiki Kuressaare keskväljakul toimuvale turupäevale ja laadale, kuna sel aastal on turupäeval uuendusena avatud ka laste juhitav ökokohvik ja kingipood.

See tähendab, et Sirguvad Söögisellid on teinud turupäeva tarbeks suvel koolipeenral kasvatatud juur- ja aedviljadest ning puuviljadest hoidiseid, mahlu ja küpsetisi, millega laadal kaubelda. Avatud on ökokohvik Sirguvad Söögisellid, mis on tõeline laste juhitav söögikoht, kus koolilapsed vilunud kokkade juhendamisel omakasvatatud aed- ja juurviljadest ning kohalikust mahetoodangust toitu valmistavad ja serveerivad.

Terve päeva toimuvad kohvikualal etteasted, kus lapsi juhendavad kokad valmistavad ja tutvustavad tervislikke roogasid ja pakuvad neid ka pealtvaatajatele. Igal kokal on oma teema, mida ta tutvustab. Kokkade etteasteid saab jälgida toidutelgis suurtelt ekraanidelt.

Growing Gastronauts ehk Sirguvad Söögisellid on kogemuste vahetamise ja mitteformaalse õppe projekt, mis viiakse aastail 2012–2014 läbi Saaremaa viies maakoolis (Valjala põhikool, Salme põhikool, Lümanda põhikool, Kärla põhikool ja Orissaare gümnaasium) ning milles osalevad koolilapsed ja köögipersonal. Projekti eesmärk on suurendada osavõtjate teadlikkust tervislikust toitumisest, lähikonna toidutootjatest ja lühikesest tarneahelast “põllult potti” ning huvi kõige selle vastu.

Projekti partnerid on koolid Hiiumaalt, Saaremaalt ning samaväärne arv koole Inglis- ja Prantsusmaalt. Ühes koostööpartneritega viiakse läbi üritusi ja teemapäevi, mis on seotud kohaliku toidu ja söömisharjumustega, nagu näiteks lastele kohaliku toidu väärtuste tutvustamine, töötoad, talukülastused, koolipeenarde tegemine jne.

Projekti peamine idee ja eesmärk on tõsta saareelanike teadlikkust kohaliku ja mahetoidu eelistest võrreldes supermarketi riiulitel valitsevate anonüümsete toodetega, tutvustada maakonna tegijaid selles valdkonnas, aidates seeläbi kaasa talutoidu ja mahekauba levikule ning tuues kohaliku tooraine tarbijale lähemale.

Rohkem infot projekti ja selle ettevõtmiste kohta http://www.skk.ee/koostooprojektid/growing-castronauts/.

Sulvi Munk

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 231 korda, sh täna 1)