Kõljala lehm uuendas lüpsirekordit (4)

Kõljala POÜ lehm Miilas saavutas eesti punast tõugu lehmade seas läbi aegade suurima, 305-päevase laktatsiooni piimatoodangu, viies selle tõu väljalüpsi esmakordselt üle 18 000 kilogrammi piiri.

Kõljala POÜ juht Tõnu Post märkis, et punast tõugu lehmade aretustöö annab järjest paremaid tulemusi, ehkki võrreldes puhta piimatõu holsteiniga oli eesti punane tõug veel 30 aastat tagasi liha-piimatõug. Uue rekordtulemuse kohta arvas Post, et antud juhul realiseeris lehm oma potentsiaalist maksimumi.

Uue rekordlehma neljanda laktatsiooni piimatoodang oli 18 189 kg (rasvasisaldus 2,32% ja valgusisaldus 3,07%), mis on kõigi tõugude edetabelis 7. kohal, teatas jõudluskontrolli keskus. Eelmine punast tõugu rekordiomanik oli Kõljala POÜ lehm Nööbi, kelle toodang oli 17 033 kg ja kes asub üldarvestuses 36. kohal. Kokku on esisajas viis punast tõugu lehma.

Jõudluskontrolli keskuse edetabelis, mis sisaldab 500 kõrgemat laktatsiooni piimatoodangut läbi aegade, troonib esikohal Tartu Agro lehm Jacqueline 18 935-kilose toodanguga laktatsiooni kohta. Parim Saaremaa lehm on tabelis neljandal kohal asuv Kõljala POÜ lehm Noore 18 374 kiloga. Kokku on Saaremaalt tabelisse pääsenud 30 väljalüpsi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 422 korda, sh täna 1)