Disainiõpilaste film jõudis Euroopas finaali

Disainiõpilaste film jõudis Euroopas finaali

KOHVER PAKITUD: Kuressaare ametikooli esindajatena sõidavad Brüsselisse Nadja Haugas ja juhendaja Merit Karise. Lisaks neile veel Martin Siilak. Foto: Sander Ilvest

Kuressaare ametikooli teabegraafika II kursuse õpilaste Nadja Haugase, Carolin Kuiva, Kätlin Tindi ja Martin Siilaku film jõudis 1500 esitatud töö seast Euroopa multimeediakonkursi finaali.

Euroopa Komisjon kuulutas 2013. aasta jaanuaris välja multimeediakonkursi “Sisserändajad Euroopas”. Konkursi eesmärk oli kutsuda kunsti- ja disainikoolide üle 18-aastasi noori kujutama sisserände teemat, selle eri palgeid ja panust Euroopas. “Võistlusele võis saata fotosid, plakateid ja filme,” ütles Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Merit Karise. Kõigist maadest kokku esitati konkursile 1500 tööd. Ainsa Eesti esindajana valiti finaali Nadja Haugase ja tema kaaslaste film.  Filmi tehnilist teostamist juhendasid Lauri Saluveer ja Madis Vaher.

Edukas esinemine

Juhendaja sõnul osales Kuressaare ametikooli teabegraafika II kursus konkursil kogu rühmaga oma erialaprojektide tundides. Kokku sai võistlusvalmis viis plakatit ja üks video, mis läkitati Eesti eelvooru. Seal osalesid pea kõik Eesti disaini- ja kunstikoolid: Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Kunstikool, Balti Meedia- ja Filmikool, Tallinna Polütehnikum, Nukufilmi Lastestuudio.

Eesti 10 parema töö sekka pääsesid kõik Kuressaare Ametikooli disainisuunas tehtud tööd, lisaks neile kolm Eesti Kunstiakadeemia plakatit ja Nukufilmi animatsioon.

Nadja Haugas ütles, et filmi ideed ei olnud raske välja mõelda. “See on minu perekonna ja ühtlasi minu enda lugu,” rääkis ta. Nimelt tuli tema vanaisa Rootsist Eestisse Vormsi saarele elama. Üheksat keelt osanud mees tundus võimudele kahtlane ja saadeti siit Siberisse. Nadja ise on elanud Saksamaal ja Iisraelis. Nüüd on ta oma sõnul immigreerunud Saaremaale. Kauaks ta siia jääb, Nadja veel ei tea.

27 töö seast valib rahvusvaheline žürii septembris parima foto, plakati ja filmi. Iga kategooria võitja saab auhinnaks 10 000 eurot. Auhind ei ole individuaalne, vaid läheb koolile.

10. oktoobrini kestab konkursi veebilehel http://www.migrantsineurope.eu/en/finalists rahva hääletusvoor, mille võitja saab samuti oma kooli jaoks 10 000 eurot.

Kõik saavad hääletada

14. oktoobril toimub Brüsselis auhinnatseremoonia, kuhu on kutsutud kõigi 27 töö autorid (iga töö kohta kaks) ja kooli esindaja. Eesti ja Kuressaare ametikooli esindajatena sõidavad Nadja Haugas, Martin Siilak ja juhendaja Merit Karise. Auhinnatseremoonial avalikustatakse žürii arvates iga kategooria parimad tööd ning rahva lemmik.

Oktoobri keskpaigani on aega anda oma hääl Eesti filmi poolt. Nadja paneb kõigile südamele, et nende filmile hääl antaks. “Üks inimene saab hääle anda vaid korra nädalas,” juhtis ta tähelepanu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 443 korda, sh täna 1)