Pihtla vallas pole külavanemaid

Maavanem Kaido Kaasik mainis Saarte Häälele antud intervjuus, et Pihtla vallas ei ole ühtki külavanemat.

Pihtla vallavanem Jüri Saar tunnistas, et valla 41 külas ei ole tõepoolest ühtki registreeritud ametlikku külavanemat. Saare sõnul ei ole siiski tegemist vallavalitsuse sooviga mitte suhelda oma piirkonna küladega. “Külavanema valib kogukond ja see on vabatahtlik amet. Kui küla ei suuda endale külavanemat valida, pole meie selleks ka survet avaldanud,” ütles vallavanem.

Küll on vallavalitsusel aga tihe kontakt nelja suurema piirkonna külaseltsidega. “Kõljala-Kaali, Pihtla-Püha, Sandla ja Vätta külaseltsid on vägagi aktiivsed,” kinnitas Saar. Kolm suve on ühiselt korraldatud külade päeva.

Vallavalitsus sooviks rohkem suhelda kuni kümne taluga küladega, kus enamik hooneid jääb talvel suitsuta ehk on suvilad. Vallavalitsus on koostanud külavanema ametikoha statuudi. Kui elanikud ei suuda aga endi seast külavanemat leida, siis vald omalt poolt kedagi määrama ei hakka. “Selline sundimine tõenäoliselt ei töötaks,” arvas Saar.

Varem polnud ka Salme vallas ühtki külavanemat. Nüüd on liikumise Kodukant Saaremaa koordinaatori Elvi Viira teada Salme vallas üks külavanem siiski olemas. Seega on Pihtla jäänud natuke erandlikku seisu. Tema teada on Pihtlas küllalt neid inimesi, kes sisuliselt täidavad külavanema funktsioone. Viira peab kõige olulisemaks info liikumist küla ja vallavalitsuse vahel. Samas on tema kuulnud juhustest, kui inimene laseb end külavanemaks valida, tegelikult aga tööd ei tee.

Valdade liitumise järel muutub külavanema amet olulisemaks. “Meil on kõik rahas kinni. Kuid vallavalitsus näitab ju riigi kohalolu maal,” sõnas Viira.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 416 korda, sh täna 1)