Ajakaja: Kooliaasta alguse mõtted

Kes päästaks maailma? Me elame kriiside ja pingete haripunktis, probleeme on palju ja need panevad muretsema. Elu on läinud palju keerulisemaks, kui see oli veel paarkümmend aastat tagasi. Õpetlased maailmas räägivad, et oleme jõudnud turbulentsi… Viimasel ajal on ka sellest palju räägitud, et ilu päästab maailma.

Liiga sageli, nagu lähiajalugu näitab, on kinnitust leidnud tõsiasi, et mõtlevad inimesed võivad olla ohtlikud, nii endale kui ka teistele. Seega on küsimus tegelikult selles, milliseid mõtteid me mõtleme ja milliste mõtetega inimesi me peame ilusateks? Kuhu me seame piirid nende asjade puhul meie maailmas, mis meie arvates ei ole ilusad? Küsimärke on siin paraku rohkem kui vastuseid.

Aga unistada ju võib – äkki päästabki ilu maailma, nagu viimasel ajal mõned inimesed meedias väitnud on?

Samas on ilu tegelikult ikka ja alati olnud vaid vaataja silmades, seega üsnagi subjektiivne päästerõngas sellele maailmale. Seega, kas ilusad inimesed oma ilusate mõtetega ongi vaid unistus?

Mida iganes – mõtlemine on siiski oluline. Vähemalt võiks see nii olla. Seda harjumust tuleb levitada. Oskus mõelda ja analüüsida on siiski elu edasi viivad ja elementaarsed oskused.

Ja on ka nii, et mõtlemine on meie vabadus. Oma mõtetes oleme me alati vabad ja seda vabadust saame vaid me ise endale keelata. Ja see, kui ilusad meie mõtted on, on ka vaid meie endi otsustada.

Unustada ei tohi vaid seda, et vabadusega käib kaasas vastutus. Seega siis meie mõtlemise ilu hakkab peale hoopiski meie vastutusvõimest, vastutustundlikkusest, oskusest näha põhjuse ja tagajärje seost iga oma mõtte ja mõttest sündiva otsuse või teo puhul. Sellest oskusest hakkab peale ka haritus, mis sageli on olulisemgi kui haridus.

Ma tahaksin väga, et uuel õppeaastal oleks ilu kriteerium mõtlemise ilu, et meie koolides annaksid tooni ilusad inimesed ilusate mõtetega. Et meie töö ja õpikeskkond oleksid ilusad, et meie tööd ja tegemised hakkaksid alati peale ilusalt ja annaksid lõpuks ka ilusa tulemuse. Ja siinjuures ei räägi ma üldse mitte füüsilisest ilust, mida silmaga saab vaadata. Seega jääb kõrvale võimalus, et ilu on vaid vaataja silmades. Ning meil ei ole põhjust või argumenti inetusteks.

Head õppimise, õpetamise, olemise ja tegemise ilu teile kõigile, head uut kooliaastat kõigile!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 227 korda, sh täna 1)