Rahvusvaheline noortevahetus ühendas noori

Programmi Euroopa Noored rahvusvahelise noortevahetuse projekti raames külastasid esmakordselt Saaremaad 17–26-aastased noored Hispaaniast, Itaaliast ja Horvaatiast.

Kuressaare noorte huvikeskuse esitatud projekti, mis kandis nime “Power of Lea-ding” ehk “Juhtimise jõud”, eesmärk oli noortele õpetada, kuidas esitada Euroopa Noorte programmi projekte, mis saaksid rahastuse ja mida saaks reaalselt ellu viia. Lisaks projekti kirjutamisele tuli õppida meeskonnatööd, ajaplaneerimist ja eelarve tegemist ning muid projektiga seotud tegevusi.

Kokku osales projektis 19 noort. Koos veedetud nädala jooksul ühendati teooria ja praktika.

“Üks asi on noortekeskuse seinte vahel meeskonnatöö tõhususest rääkida, teine asi seda kohe praktikas ellu viia,” ütles projekti läbi viinud Kaar-ma valla noorsootöötaja Ilme Õunapuu.

Ta rääkis, kuidas võeti ette kajakimatk, kus meeskonnatöö on väga tähtis. Kahestes kajakkides tuli arvestada oma kaaslasega ning samas jälgida ka seda, et suur grupp koos püsiks, ja mahtuda etteantud ajaraamidesse.
Meeskonnatöö oskused pandi proovile ka metsas, “Loquizi” mängus, kus iga meeskond sai endale iPadi, mis töötab GPS-i põhimõttel.

Programmi Euroopa Noored tutvustas Kuressaare noorte huvikeskuse noorsootöötaja Eva Liisa Kilter.

Ilme Õunapuu märkis, et noored olid väga asjalikud ja innukad tegutsema. Vastates küsimusele, kas Eesti ja teiste riikide noored on ka erinevad, rääkis Õunapuu, kuidas viimasel päeval antud videotagasisides märkis üks hispaania tüdruk, et eestlased on nii vaiksed ja tasased.

Ilme Õunapuu kinnitas, et terve nädal valitses tore ja positiivne õhkkond ning noored sulandusid kiiresti.

Kui vahel võib juhtuda, et noortevahetuses tekivad konfliktid, siis seekord tundus, nagu oleks kogu grupp ühest riigist. “Nad ise jäid väga rahule terve selle nädalaga,” vahendas Ilme Õunapuu.

Projekti töökeel oli inglise keel. Neljapäeval toimus eesti kultuuri õhtu, mis seoti Kuressaare ametikooli Disainimajaka “Libahundi” üritusega, aga käidi ka Kaali järve ääres jaKuressaare linnuses, sõideti ringi Lääne-Saaremaal ja saadi osa muinastulede ööst Sõrve säärel.

Lõpuõhtul Kuressaare linnateatri kohvikus Remarque esinesid Helena Ellermaa Aste koolist ja Reet Lõugas ning suurepärase meeleolu lõid vennad Aegid ja Kairo Kiider. Lisaks Ilme Õunapuule olid projektiga seotud Kuressaare huvikeskuse noorsootöötajad Anne Nelis, Liis Kaal ja Kadri Riis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 177 korda, sh täna 1)