Pilguse vaimuhaigla 100: Hea näide meie ligimesearmastusest

Pilguse vaimuhaigla 100

KÕIGE ALGUS: Pilguse vaimuhaigete varjupaiga sisseõnnistamine 1913. aasta 8. septembril. Foto: Saaremaa muuseum

September on meil traditsiooniliselt kooliaasta ja vaimuharimise alguse kuu. Tänavu tähistame aga septembris ka 100 aasta möödumist ühe inimvaimuga seotud – ehkki tavainimeste meeltes ja mõtetes sageli üpriski vastakaid tundeid tekitanud – raviasutuse avamisest Saaremaal. Jutt on Pilguse vaimuhaiglast.

Kuigi eelarvamustest pole inimkond kunagi vabanenud ja ega vist vabanegi, on tänapäeval suhtumine vaimuhaigustesse võrreldes sajanditaguse perioodiga hoopis teine. Tsivilisatsiooni ajalugu arvesse võttes pole näiteks 19. sajand ja 20. sajandi algus kuigivõrd kauge aeg. Suhtumine nõdrameelsetesse oli tollal aga suisa jõhker.

Kümme aastat tagasi, kui Pilguse raviasutuse asutamisest möödus 90 aastat, kirjeldas psühhiaater Anti Liiv kohalikus lehes vaimuhaigete elu 100–150 aastat tagasi järgmiselt: Räbalaisse rõivastunud vaimselt vähearenenud inimesed rändasid laste poolt pilgatavate külalollikestena sandikotti kandes ringi… Aeg-ajalt ligimestele kallale tungivaid raskeid vaimuhaigeid hoiti enamasti aastaringselt lehmalautade latrites, kus neile vaid soe sõnnik küljesoojaks oli. Tori haiglaski polnud olukord parem…

Tõsi, haritud inimeste seas hakkas juba tollal mõtteviis tasapisi muutuma. Alguses leidis see loomulikult aset mandril, täpsemalt aga ülikoolilinnas Tartus, kus professor Eduard von Wahli eestvedamisel rajati 1877. aastal Baltimaade esimene psühhiaatriakliinik.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 408 korda, sh täna 1)