Suve lõpetavad muinastulede ööd (7)

Suve lõpetavad muinastulede ööd

ETTEVALMISTUSED MUINASTULEKS: Massiivset pingidetaili upitab Pangal üle kiviaia Margus Vask, keda aitab Eikla mees Kaivo Nõu. Foto: Sander Ilvest

Kord aastas, augusti viimase laupäeva õhtul, on kombeks saanud süüdata Läänemere kallastel nii palju lõkkeid, et neist moodustuks sadu kilomeetreid pikk jada. Saaremaal süüdatakse lõkkeid ligi poolsada.

“Väga suurt hüpet iga aastaga ei tule, pigem on lõkete arv enam-vähem samaks jäänud,” ütles muinastulede öö vabatahtlik korraldaja, Kärlalt võrsunud Mairold Vaik. Ta lisas, et sel aastal tundub lõkkeid juurde tulevat just Lõuna-Saaremaal, tavaliselt on neid seal vähem olnud. Vaigu sõnul levib info muinastulede ööst pigem inimeselt inimesele või meedia kaudu, veebikaart ei ole vast nii tuntud.

Eilse seisuga oli Eestis, Soomes ja Lätis pandud lõkkeid kirja umbes poole tuhande ringis. “Eks veebikaart on muidugi üks asi, aga tegelikult tehakse lõkkeid kindlasti kolm korda rohkem,” tähendas Mairold Vaik.

Küsimusele, mis on muinastulede öö fenomen, vastas Vaik, et need, kes on üks kord sellest ööst osa saanud ja ammutanud sealt positiivse emotsiooni, osalevad kindlasti ka järgmistel aastatel. Muidugi on ka visuaalselt väga kaunis jälgida õhtupimeduses naabruses süüdatud lõkkeid.

Ürituse kandev mõte, mis on 20 aasta jooksul järjest võimendunud, ongi see, et ühendatakse iidne ja tänapäev. Kui vanasti süüdati lõkkeid mere ääres vajadusest, siis nüüd tulevad inimesed mere äärde ja tekib selline kummaline ühtsustunne. “Eks ta ole sarnane jaanipäevale, ent on vaiksem, rahulikum, mõtisklevam,” tõdes Mairold Vaik, märkides, et eks igaüks teeb sellest oma ürituse. Kes tahab olla rohkem rahva seas, kes üksi mere ääres jne.

Ka meie maakonnas on suuremad avalikud kontserdid näiteks Sõrve külastuskeskuses, kus esinevad Uku Suviste ja Birgit Õigemeel. Koguvas pakuvad meelelahutust Ivo Linna ja Antti Kammiste, Tagaranna poolsaarel on külasimman. Hiiumaal korraldatakse tänavu lausa muinastulede ööfestival, mis on mõeldud küll noorematele.

Ühtlasi annab muinastulede öö märku, et suvi hakkab mööda saama ja enne septembrikuiseid tegemisi tullakse veel kord loodusesse. Positiivne on Vaigu sõnul ka see, et muinastulede öö on suhteliselt alkoholivaba üritus. Korraldaja palve kõigile on: mitte jätta randa prahti!

Laupäeval kell pool kümme õhtul loeb Merle Sillavee Kadi raadios (ja seda esmakordselt Eesti raadiojaamades) ette muinastulede öö loitsu, mille autor on soomlanna. Tänavuse muinastulede ööga tähistatakse ka Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva. “Ja mõelgem ka sellele, et meil on nüüd vabadus mere ääres käia,” kutsus Vaik inimesi mõtisklema.

Veebilehelt www.muinastuled.ee saab vaadata, millised üritused üle Eesti toimuvad.

 

Panga muinastulega kogutakse lastekodu lastele raha

Täna õhtul päikeseloojangu ajal Panga pangal süüdatava muinastulede öö lõkkega kogutakse raha Kuressaare lastekodu kasvandikele koolitarvete ostmiseks.

Muinastulede öö korraldaja Alver Sagur ütles, et eelmisel aastal võttis üritusest hinnanguliselt osa 1500–2000 inimest. Siis koguti annetustena 700 eurot. Sagur väljendas lootust, et sel aastal tuleb kohale veel rohkem inimesi, kes annetavad ka suurema summa raha.

Et tegemist on looduskaitsealaga, tehakse lõke tünni sisse, mis tõstetakse maast natuke kõrgemale. “Meie lõkkest ei jää loodusesse mingit märki maha peale emotsioonide,” lubas korraldaja. Tantsuks mängib ühemehebänd Radža. Vahele räägitakse lugusid merest, merekultuurist ja loetakse mõni luuletus.

Muinastulede öö Pangal algab kell 20. Lõke süüdatakse päikeseloojangul kella 21 ja 21.30 vahel. Saguri sõnul on neil ilm tellitud. Kuid igaks juhuks pannakse müügitelgile lisaks üles paar telki, kuhu ootamatult muutuva ilma korral varju saab minna.

Tõnu Veldre

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 214 korda, sh täna 1)