Kuiv seeneaasta: mõned liigid jäävadki leidmata

Kuiv seeneaasta mõned liigid jäävadki leidmata

Foto: Sander Ilvest

Kui muidu võib augusti lõpus metsades näha seeni täis ämbritega korilasi, siis sel aastal võib tühjadel ämbritel pigem trummisoolosid põristada. Asjatundjate hinnangul saab korralikult seeni alles septembri lõpus-oktoobris.

“Sellist asja, et mu abikaasa metsast tühja ämbriga tagasi tuleb, pole ma enne näinud,” ütles Saarte Häälele Iivi, kelle mees on keskmisest suurem seenehuviline ja -tundja. Seda, et krõbekuivas metsas seeni praktiliselt ei ole, nentis ka Toivo, kes muidu jagab internetis seenehooajal pilte oma suurtest seenesaakidest.

Hea meelega võtaks värsketest seentest tehtud roa oma menüüsse ka Mosaiigi kohviku peakokk Risto Laanet, kuid mida pole, on seened. Isegi tema tuttavatel, kellelt muidu saab seeni osta kümnete kilode kaupa, tuleb sel aastal vaid käsi laiutada.

Saaremaa seeneteadlane Vello Liiv, kelle Saarte Hääl sai kõnetraadi otsa Peipsi-äärsetest seenemetsadest, tõdes kurba tõsiasja. “Metsad on kuivad,” nentis ta. Kui Peipsi ääres paar nädalat tagasi veel midagi oli, siis Saaremaal on tema sõnul tõesti vaid ümmargune null.

Liiv ütles, et kui nüüd peaks korralikult vihma tulema, siis on lootust, et seenesõbrad saavad ka sel aastal oma korve täita ning midagi pannile ja purki.

“Aga need liigid, mida peaks praegu metsas olema, neid me enam küll ei saa,” märkis Liiv, viidates, et igal seenel on oma aeg ja hiljem nad enam kasvama ei hakka. “Kuuseriisikat me sel aastal vist enam ei näe, porgandriisikat võib siiski saada,” arvas Liiv. Samuti on veel lootust korjata häid marineerimisseeni – männiriisikaid.

Sirmikuid, mis on samuti seenegurmaanide lemmikud, Liivi sõnul ikka veidi on, peamiselt mandril. Kuid ka need on kuivanud.

Nüüd tuleb vaid vihma oodata. “Ma ise arvan, et parim seeneaeg tuleb sel aastal oktoobris,” ütles Vello Liiv.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 503 korda, sh täna 1)