Vallad rahvaküsitlusest ei vaimustu (3)

Kui mitu Saaremaa valda on keeldunud haldusreformi-teemalise rahvaküsitluse korraldamisest kohalike valimistega samal ajal, siis enamik jah ütelnutest suhtub asjasse kahtlevalt.

Lümanda vallavolikogu esimees Mart Maastik ütles, et volikogu otsustas põhimõtteliselt toetada haldusreformi-teemalise rahvaküsitluse läbiviimist kohalike omavalitsuste valimistega samal päeval. Kuid lisas kohe, et seni pole selge, mida üldse küsima hakatakse.

“Me ei tea, kas küsimus on terve Saaremaa üheks suurvallaks muutumise või näiteks kolme valla jäämise kohta,” rääkis Maastik. “Isiklikult olen seisukohal, et valdu tuleb liita, sest need ei ole enam võimelised iseseisvalt eksisteerima,” lisas ta, tõdedes, et lihtsalt ei ole enam võimalik rohkem kokku hoida.

Valjala volikogu esimees Liilia Eensaar lausus, et esialgu asuti küsitlust pooldavale seisukohale. Kuid volinikud soovisid maavalitsuselt lisainfot. Seni ei ole küsitluse töögrupp välja töötanud konkreetset plaani, mida ja kuidas küsitakse. Eensaar on kuulnud küsimusevarianti “Kas toetate ühte omavalitsust Saare maakonnas?” ning vastusevariantideks olla vaid “ei” ja “jah”.

“Kui inimesed ei tea, kuidas ühinemine läbi viiakse, kuidas nad siis oskavad vastata?” oli Eensaar hämmingus. “Ega see ole kahe küla kokkuliitmine. Siin tuleb ikka tõsiseid otsuseid teha.”

Laimjala vallavolikogu esimees Aarne Lember kinnitas, et küsitlus viiakse läbi. Kuigi küsimuse täpne sõnastus tuleb hiljem, on teema ikkagi ühe omavalitsuse loomine Saaremaal. “Seda me oleme juba korra ju arutanud, et mitu oleks optimaalne,” ei saanud Lember osa valdade vastuseisust aru.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 397 korda, sh täna 1)