Vesinikupommi 60. juubelisünnipäev (2)

MAJESTEETLIK: Kurikuulus Tsaar-pomm – seni maailma võimsaim lõhkeseadeldis, vesinikupomm, mille Nõukogude Liit lõhkas Põhja-Jäämere Novaja Zemlja saarel 1961. aasta 30. oktoobril. Pommi üks väljatöötaja oli vene füüsik Andrei Sahharov, kellest hiljem sai tuntud teisitimõtleja. Foto: Internet

60 aastat tagasi – 1953. aasta 12. augustil lõhati Nõukogude Liidus (NL) Kasahstanis asuval Semipalatinski polügoonil esimene vesiniku- ehk termotuumapomm. Tulemus oli, et mõned järgnevad aastad edestas NL võidurelvastumises Ameerika Ühendriike. Tõsi, asjatundjad vaidlevad tänaseni selle üle, kellele ikkagi kuulub see kahtlase väärtusega võit.

Tänu sellistele teaduse tippudele nagu Robert Oppenheimer, Enrico Fermi, Edward Teller lõhkas USA termotuumalaengu varem. See leidis aset 1952. aasta 1. novembril Marshalli saarestikus asuval Enewetaki atollil.

Spetsialistid väidavad aga, et seda tohutute mastaapidega lõhkeseadeldist ei saanud veel pommiks pidada. Pigem oli tegemist umbes kolmekorruselise maja mõõtmetega ja 62 tonni kaaluva laboratoorse näidisega.

Selle seadeldise võimsus oli 10,4 megatonni, mis on pea 450 korda suurem kui Hiroshimale ja Nagasakile heidetud tuumapommide võimsus.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 491 korda, sh täna 1)