Pöide AG ostis viljakoristuse ajaks uhiuue haagiskuivati (2)

Seni teravilja teenustööna kuivatada lasknud loomakasvatusettevõte OÜ Pöide AG soetas endale täisautomaatse haagiskuivati Agrimec AS 1750.

“Kuna meil on ülesmäge minev teraviljakasvatus, siis viimased aastad on meil kuivati soetamine päevakorral olnud,” ütles OÜ Pöide AG juhatuse liige Egon Jürisson. Seni on 260 hektaril teravilja kasvatav ettevõte kuivatanud oma söödavilja teenustööna naabrite juures.

Väiksemaid koguseid on kuivatatud Laimjala põllumehe Ardo Kaljuste pool ja vilja on läinud ka Valjala söödatehasesse. “Valjala sõit on meilt ikkagi juba suhteliselt kauge. Koos koorma mahalaadimise ja tagasisõiduga võtab aega oma kolm tundi ja see on juba üsnagi ajamahukas,” nentis Jürisson.

Kolmapäeval Saaremaale jõudnud uuest kuivatist ühtegi tonni vilja veel läbi lastud ei ole, kuid tootjafirma andmete põhjal peaks tegu olema suhteliselt hea kuivatiga, rääkis Jürisson.

Kuivati ööpäevane jõudlus on 175 tonni teravilja viia 20 protsendi niiskuse pealt 13,5 protsendi peale. Kui vilja niiskusprotsent on suurem, on jõudlus väiksem, väiksema niiskusprotsendiga aga suurem.

Kuivati tarninud OÜ Saare Talutehnika esindaja Udo Kremm ütles, et viimastel aastatel on seda tüüpi kuivatid järjest populaarsemad just oma lihtsuse ja suure tööjõudluse tõttu. Samas on masin ka küllaltki ökonoomne ja ka vastavalt vajadusele kiiresti mõnda teise kohta teisaldatav.

Egon Jürissoni sõnul on Saaremaal liikumas ka teisi sama tootja haagiskuivateid, kuid need on pisut väiksemad.

Jürissoni sõnul hakkab kuivati paiknema enamasti Oti farmi juures ja töötab põhiliselt vaid ettevõte oma vajaduste tarbeks. “Teenust pakume vaid väikeses mahus, niipalju, kui oma vilja kuivatamise kõrvalt mahtu üle jääb ja kui kellelgi häda käes on,” märkis Jürisson.

Pöide AG juht ütles, et uue kuivati saamislugu on mõneti omanäoline, sest tegelikult olevat see riistapuu toodud hoopiski ühele Lõuna-Eesti firmale.

“Kuivati toodi Lõuna-Eestisse kohale ja siis selgus, et see firma ei saanud finantseerimisvõimekust,” rääkis Jürisson, kelle sõnul tekkis saarlastel seejärel üleöö võimalus kuivati soodsatel tingimustel endale saada.
“Muidu me oleksime selle investeeringu tegemise kindlasti järgmise aasta peale edasi lükanud,” lisas ta.

Haagiskuivati paigaldusprotsess käib hästi kiiresti. “Kui vool on majast välja veetud, siis tagurdab traktor kuivati paika, natuke seadistamist ja saabki juba tööle hakata,” teadis Pöide AG juht.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 621 korda, sh täna 1)