Kuressaare kolledž jäi kimpu turismiõppurite leidmisel (1)

Kuressaare kolledž jäi kimpu turismiõppurite leidmisel

TÖÖ KÄIB: Kolledži õppedirektor Kaia Eelma (vasakul) koos õppekorralduse spetsialisti Aet Paasiga õpperühmasid komplekteerimas. Foto: Sander Ilvest

Suve algul pärast esmase vastuvõtu väljakuulutamist oli turismi- ja toitlustuskorraldus oma 46 laekunud avaldusega populaarseim eriala. Paraku mõtles enamik ümber, nii et üle jäi vaid 11 inimest, seega oli kolledž sunnitud korraldama täiendava vastuvõtu.

“Meil on ette määratud kindel arv kohti, kui palju peab mingile erialale inimesi vastu võtma, ja sellel erialal on kohustus 30 inimest,” ütles Kuressaare kolledži õppedirektor Kaia Eelma.

Enne täiendavat vastuvõttu oli sellest täidetud ligi kolmandik. 12.–14. augustiks väljakuulutatud täiendava vastuvõtuga laekus juurde 23 avaldust.

Avalduse teinutel on aega veel homme otsustada, kas nad soovivad sellele erialale kandideerida või mitte.

“Kui kõik 23 kandideerinut oma sisseastumise kinnitaksid, oleks eriala norm täidetud,” märkis Kaia Eelma.

Immatrikuleerimine toimub tema sõnul järgmise nädala esimesel poolel ning siis saadakse teada täpne arv, kui palju inimesi kolledžisse õppima tuleb.

Seletust sellele olukorrale kolledži õppedirektor anda ei osanud. “Enamasti kandideeritakse kaheksasse kooli, igas kahele erialale ning seda, miks üks või teine valitakse, meie välja selgitada ei saa,” lausus ta ja lisas, et kunagi varem sellele erialale täiendavat vastuvõttu korraldatud ei ole.

Sellist situatsiooni ei osanud Kaia Eelma sõnul keegi ette näha. “Tervel Eesti kõrgharidusmaastikul valitseb praegu segadus ja keegi ei osanud prognoosida, mis võib sel aastal juhtuda,” märkis ta.

25. juunist 9. augustini kestis Kuressaare ametikoolis sisseastumisavalduste vastuvõtt. Avaldusi võeti vastu 28 õppekavale, nende hulgas nii põhi- kui ka keskhariduse järgsed erialad päevases, õhtuses või tsükliõppes.
Kui eelmisel aastal osutusid populaarsemaiks põhihariduse järgsed erialad, siis sel aastal laekus kõige rohkem avaldusi keskhariduse järgsetele õppekavadele.

Väikeettevõtluse erialale laekus 29 avaldust ja ärikorraldusse 25 avaldust. “Need populaarsemad erialad kõiguvad igal aastal, nii et ei saagi mingit kindlat tendentsi välja tuua, ikka ja jälle tuleb üllatusi,” sõnas ametikooli teabejuht Taavi Tuisk.

Põhihariduse järgsetest erialadest oli sel aastal rohkem tahtjaid koka- ja autotehniku erialale. “Koka erialale laekus 25 avaldust, mida on ligi kümmekond rohkem kui eelmisel aastal, nii et Kuressaare toitlustusasutused võivad rõõmu tunda,” lausus Taavi Tuisk. Autotehniku erialale andis avalduse 22 inimest.

“Üllatavalt suurt huvi tunti tänavu mitmete täiskasvanute erialade vastu, mille õpe toimub nädalavahetustel või õhtuti,” tunnistas Taavi Tuisk. Näiteks kondiitriks soovib sel aastal ametikooli õppima minna koguni 18 inimest, mis võrreldes eelmiste aastatega on Tuisu sõnul väga hea tulemus.

Kokku esitati Kuressaare ametikooli 340 avaldust, mis on 14 võrra vähem kui möödunud aastal. “Mingil määral mõjutab meid see, et põhikooli lõpetajate arv aina väheneb ja nii muutub ka ametikooli sisseastujate arv väiksemaks,” arvas Taavi Tuisk.

Siiski usub ta, et olukord väga halvaks ei muutu, kuna selle võrra on ametikooli võimalik võtta rohkem täiskasvanuid.

Kuna mitmel erialal on veel vabu kohti, korraldatakse ka täiendav vastuvõtt. 30. augustini saab kandideerida veel 14 õppekavale. Kuna mõnele erialale oli laekunud vaid paar avaldust, siis jäävad sel aastal avamata näiteks tislerieriala ja keskhariduse järgne turismikorralduse eriala.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 147 korda, sh täna 1)