Vilsandi tuletorni juurde alati ja igaüks ei pääsegi (8)

Kuigi Vilsandi tuletorni juurde peaks päikesetõusust loojanguni vabalt pääsema, on külastajaid eemale peletanud teele seatud tõkked, märgid ja segane tasuküsimise süsteem.

Talvel võis tuletornini viival teel tõket näha ja lisaks tee ääres külastajaid ehmatavaid märke.

“Minu teada praegu latti üle tee enam ei ole, kuid postid ja märgid on endiselt tee ääres, mistõttu tuletorni külastajad sealt enam edasi minna ei julge,” ütles Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam. Just need külastajad vallavalitsuse tähelepanu probleemile pööranud ongi.

Vilsandi tuletorni jalamil seisva energiamaja perenaise Monika Salu sõnul pandi talvel teele tõke, et autod läbi ei pääseks.

“Jalgsi oli inimestel ikka võimalik sealt läbi tulla ja kuna suvel autodega tuletorni juurde enamasti ei sõideta, siis suvel seda tõket seal enam ka ei ole,” väitis ta. Kui küsisin aga tee ääres olevate märkide kohta, millest vallavanem rääkis, soovis Monika Salu kena päeva ja lõpetas kõne.

Keeruline olukord on tekkinud põhjusel, et Vilsandi tuletorni kinnistu asub keset eraomandis olevat Murdlaine kinnistut.

“Meie hinnangul ei ole sellised märgid sobilikud ega külaliste jaoks kutsuvad. Kuna eraomanikel on aga õigus oma maale ükskõik milliseid latte ja märke panna, ei saa meie neile mingeid ettekirjutusi teha,” tunnistas vallavanem Aardam.

Ka eitavat kinnistu omanikud vallavanema sõnul, et nemad on märgid üles pannud.

Muinsuskaitseseadusest lähtuvalt peab eraõiguslik isik, kelle kinnisasjal mälestis asub või kelle kinnisasja tavakohane juurdepääsutee mälestiseni viib, tagama igaühele vaba läbipääsu mälestiseni päikesetõusust loojanguni.
“Kuna juurdepääs on võimalik üksnes Murdlaine kinnisasjalt selle juurde viivat tavakohast teed pidi, on selle tee sulgemine keelatud,” selgitas muinsuskaitse Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa.

Probleeme on tekitanud ka tasu küsimine. “Tuletorni külastajad kurtsid vallavalitsusele, et neilt küsitakse läbipääsu eest raha. Kui asja uurisime, väideti, et raha küsiti tualettide ja muu sellise kasutamise eest,” kirjeldas segast olukorda vallavanem.

Muinsuskaitse Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa sõnul tuleb Murdlaine kinnisasja omanikul enne selgeks teha, kuhu külastajad juurdepääsu soovivad, et siis teada, milliste piirangutega arvestada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 854 korda, sh täna 1)