Võimalus Saaremaa jaoks: seiklus- ja mäluturism (1)

Läinud kolmapäeva õhtul jõudis Mustjala rahvamajas meeleoluka nõukogude stiilis külapeoga lõpusirgele Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledži rahvusvaheline suvekool “Memoryscapes”.

Seitsmest Euroopa riigist ja kümnest rahvusest mitme valdkonna tudengid ja õppejõud jagasid 12-päevase intensiivkursuse jooksul teadmisi mäluturismist erinevate riikide näitel ja vaagisid Saaremaa potentsiaali mäluturismi sihtkohana. Tiheda programmi raames külastati Sõrve, Ninase ja Undva poolsaart ja saadi osa muinsuskaitse spetsialistide, ajaloohuviliste ja paiksete inimeste lugudest.

Suvekooli eeltööna olid tudengid välja selgitanud oma kodumaa noorte huvi mäluturismi vastu ning uuritule toetudes analüüsiti Eesti, Läti-Leedu, Skandinaavia ja Lääne-Euroopa kui sihtturu võimalikku huvi Saaremaa vastu just sellest vaatenurgast lähtuvalt.

Suurepärased võimalused

Rikkaliku ajaloolise pärandiga Saaremaa mälumaastikud pakuvad asjaosaliste arvates suurepäraseid võimalusi, rikastamaks nii kultuurist kui ka loodusest huvitatud kodu- ja väliskülaliste reisielamusi. Näiteks Euroopa Rohelise Vöö (Green Belt) initsiatiivist inspireeritud tootearendus pakuks suvekoolist osavõtjate arvates uudseid võimalusi tutvustada paikkonna loodus- ja ajaloolist pärandit ning võiks huvi pakkuda laialdasele sihtturule.

Vahetu elamus eelkõige Saaremaa lõuna- ja läänerannikul kogetust sai määravaks pakutud ideede osas. Läti ja leedu tudengid, eeldades Ventspilsi–Mõntu laevaühenduse taasavamist, pakkusid välja militaarstiilis kämpingut

Sõrve militaarmuuseumi vahetus läheduses ja mitmekülgset tegevust koostöös Sõrve tuletornilinnakuga eelkõige läti ja leedu kooliõpilasi silmas pidades.Pakutud ideed võiksid aga kindlasti olla huvitavad ka laialdasemale huvigrupile.

Hollandi ja prantsuse üliõpilased keskendusid sealsetest riikidest pärit aktiivsest looduspuhkusest huvitatuile ja nii sai nende projekt koostatud just jalgrattaga ja jalgsi matka jaoks Undva poolsaarel.

Lääne-Euroopa sihtturu huvi võiks sealsete tudengite arvates olla oskuslik loodus- ja ajaloolise pärandi sidumine ja keskendatus pereturismile.

Soome ja rootsi üliõpilaste arvates on Saaremaa vastu neis riikides juba piisav huvi, kuid uusi lahendusi võiks leida ka sealsele sihtturule pakutava osas. Saaremaa ooperipäevade ja teiste muusikafestivalide korraldajad võiksid tudengite arvates senisest enam ära kasutada põnevaid esinemispaiku, nagu praegu juba on suurtükipesa Mustjalas Ninasel.

Lähi- ja kaugema “musta” mineviku interpreteerimine läbi mitme erineva kunstivormi avatud maastikul tooks Saaremaale kunstihuvilist publikut mitte ainult Skandinaaviast, vaid kaugemaltki.

Lahendus hooajalisuse murele

Nooremates eestimaalastes võiks eesti tudengite arvates huvi Saaremaa rikkaliku minevikupärandi vastu äratada seiklusturismi abiga. Erineva raskusastmega nn X-mängude stiilis “Põgenemine NSVL-ist” on küll laenatud idee meie läti naabritelt, kuid sobiks Saaremaa konteksti eriliselt hästi ja aitaks ehk kaasa ka hooajalisuse probleemi lahendamisele, kui ettevõtmisi korraldada väljaspool suvist tippaega.

Nõukogude stiilis pidu, mis tõi elevust Mustjala kohalikku igapäevaellu ja pakkus unustamatut elamust kõigile osavõtjaile, võiks olla toode iseeneses. Ega’s muidu kohaliku rahvamaja perenaine rahvusvahelist õppejõududest koosnevat võimlemisrühma eeskavas olnud nutikate püramiidide “BAM”, “Kahur” ja “Edasi tulevikku” taasesitamisele kutsunud.

Siinkohal siirad tänusõnad Mustjala rahvamaja perenaisele Pillele, butiigi Retro Ruum perenaisele Kristile ja Kuressaare Kitsa tänava antiigipoe omanikule Reneele igakülgse abi eest ürituse edukaks kordaminekuks. Rahvusvaheline suvekool sai teoks LLP/ Erasmus IP toel.

Jana Raadik Cottrell

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 276 korda, sh täna 1)