Juulis sõlmis prügilepingu veel 114 kuressaarlast (5)

Kui juuli alguses oli 1100 prügiveolepinguta kuressaarlasest lepingu sõlminud 300, siis kuu lõpuks lisandus veel 114 lepingut.

“Kuu ajaga sõlmitud sada prügilepingut on juba üsna heanäitaja,” ütles Kuressaare linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Katrin Koppel.

Siiski ei saa neid arve tema sõnul veel täiesti täpseks pidada, kuna registrit alles korrastatakse. “Praegu selgitame välja, kui palju on reaalselt jäätmevaldajaid ehk kinnistuid, kus tekitatakse jäätmeid, nende hulka ei kuulu lagunenud majad või lihtsalt garaažid. Pärast seda saame täpselt öelda, kui paljudel nendest jäätmevaldajatest on lepingud sõlmitud,” lausus Koppel.

Põhjuseks, miks inimesed ei julge prügilepinguid sõlmida, peab Katrin Koppel ajakirjanduses õhutatud vastumeelsust. “Kuna paljud arvavad, et prügilepingute sõlmimine on ebavajalik, siis ongi inimesed jäänud äraootavale seisukohale,” arvas Koppel.

Teise põhjusena lisab Katrin Koppel selle, et kellelegi pole veel trahvi tehtud. “Me ei taha inimesi trahviga ähvardada, seetõttu enne kindlasti suhtleme inimestega ja küsime nende oma selgitusi,” kinnitas ta. Trahvide tegemise peale hakatakse Koppeli sõnul mõtlema septembris, kui selleks ajaks pole veel suudetud korda majja lüüa.

Uue võimalusena võivad 1. septembrist prügi kilekotiga ära anda need eramajaomanikud, kellel on OÜ-ga Prügimees sõlmitud leping, milles on jäätmete kogumise vahendiks märgitud jäätmekott. “Praegu on ainsaks piiranguks prügikogus, mida kotiga ära anda, muid tingimusi me seadnud ei ole,” märkis Katrin Koppel.

Selle eest, et prügi jäätmekotist laiali ei läheks, peab iga inimene ise vastutama. “Kui tekib probleem lindude ja loomadega, kes hakkavad prügi kottidest laiali vedama, siis peame selle inime sega jäätmekotilepingu lõpetama,” lausus Koppel.

Et sellist probleemi vältida, pakub ta välja näiteks võimaluse panna jäätmekott kaanega ämbrisse. “Praegu on testperiood, vaatame, kuidas jäätmekottide kasutamise variant rakendub ja milliseid piiranguid peaks sellega seoses kehtestama,” sõnas Katrin Koppel. Kevadel kuulutatakse välja uus prügiveohange ja siis pannakse jäätmeveo tingimused täpselt kirja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 254 korda, sh täna 1)