Mullusest enam turiste on leidnud tee Saaremaale

Värske statistika andmeil on selle aasta esimese kuue kuu jooksul Saare maakonnas peatunud 52 281 turisti. Mullu samal ajal oli turiste veidi vähem – 51 594.

Eriti on näha turistide rohkust nn turismihooaja kuudel mais ja juunis. Kui tänavu mais oli maakonnas peatunud turiste kokku 11 556, siis mullu vaid 10 298. Juunis pole tõus küll päris nii kena olnud, kuid rohkem on turiste maakonnas sel kuul käinud siiski. Mullu juunis peatus majutusasutustes 16 621, tänavu 16 724 turisti.

Eestlased käivadsaartel rohkem

Ehkki tänavuse juuli arve statistikaamet veel kokku löönud ei ole, võib arvata, et selgi kuul on oodata positiivset statistikat. Jäi ju juulikuusse mitmeid väga suuri üritusi, mis rahva Saare maakonda kokku tõid, nagu näiteks Saaremaa ooperipäevad, Juu Jääb ja Saaremaa merenädala suurejooneline algus ühes hiigelpurjelaevade saabumisega. Mainida võib, et mullu juulis oli maakonnas peatunud turiste 25 453.

Kui küsisime siit-sealt majutusasutustest, kuidas statistika nn päriseluga kokku on läinud, tunnistati, et turiste on tänavu tõepoolest mõneti rohkem olnud kui mullu.

“Tänavu esimesel poolaastal oli külastajaid rohkem kui eelmisel aastal samal ajal,” kinnitas Grand Rose’i spaa müügi- ja teenindusjuht Mario Sau. 2013. aasta kõrgperioodi alguses, mais-juunis, jäi roosispaa kliendivoog suuresti samale tasemele, mis aastal 2012, ehkki nt hinnad olid kõrgemad.

Samas nentis Sau, et eestlaste osakaal on suurenenud, ja seda kinnitab ka terve maakonna statistika. Saaremaal peatunud siseturiste on tänavu olnud 2555 võrra enam.

Peamiselt on maakonda tuldud mitmesugustele üritustele. Mario Sau tõdes, et nende klientides on palju huvi tekitanud ka laiendatud saunakeskus ja uus suveterrass.

Ootavad ka turistirohket sügist

Arensburg Boutique’i hotelli ja spaa tegevjuht Terje Nepper märkis, et neil algas suvi hoogsalt, tõusu näitas juba juuni täitumus. “Maiks sai renoveeritud meie ajalooline tiib ja seal asuvad 24 hotellituba ning see on toonud palju uusi rahulolevaid kliente,” kinnitas ta.

Juulis on külastatavus eelmiste aastatega võrreldes samaks jäänud, kuid seda arvu ongi Nepperi sõnul raske kõrgelt ületada, kuna juuli täitumus kõigub neil juba aastaid 94–96% vahel.

Temagi tõdes, et hinnad on veidi tõusnud, kuid seda eeskätt vana osa renoveerimise tõttu. Positiivsena tõi ta välja, et käivegi on tõusnud.

Tõusule on Terje Nepperi sõnul kindlasti kaasa aidanud kultuuriürituste rohkus kogu Saaremaal, sest ega üksnes ilusa hotelli pärast tulda.

“Majutusettevõtete suureks rõõmuks on ka Kuressaare gol-fiväljak kevadest saanud uue hingamise. Seetõttu loodame septembris ja oktoobris rohkem golfituriste,” on Nepper optimistlik ka sügise osas.

Saaremaa näitajad on tõepoolest paranenud

Kuressaare linnavalitsuse turismispetsialist Kristina Mägi tõdes, et statistikanäitajad on sel suvel tõesti võrreldes eelmise aastaga paranenud. Mõnevõrra on suurenenud nii parvlaeva üleveoarvud kui ka majutuse statistika näitajad.

“Kuigi majutuse puhul suve lõpukuude andmeid veel ei ole, julgen arvata, et tõenäoliselt läheb kogu suvi samas tempos ja arvud näitavad sügisel positiivset muutust,” tähendas ta.

Kuressaare turismiinfokeskuse külastatavus on sel suvel jäänud enam-vähem samasse suurusjärku, mis mullu. Väliskülaliste hulgas troonivad esikohal endiselt põhjanaabrid. Neile järgnevad sakslased, lätlased ja venelased. Eksootilisemate riikide esindajatest on sel aastal raekotta jõudnud külastajaid Uruguaist, Argentiinast, Austraaliast, Ugandast ja Jaapanist.

Üht konkreetset põhjust, miks on külastatavus suurenenud, on Mägi sõnul raske välja tuua. Üks põhjus teiste seas on aga kindlasti mitmesugused kultuuriüritused, mis on sel suvel Saaremaal toimunud.

Lisaks traditsioonilistele merepäevadele, Saaremaa ooperipäevadele jne on viimastel kuudel saarel toimunud ka mitmeid üritusi, mida siin varem nähtud ei ole – suursuguste purjelaevadega The Tall Ships Races, kiirust ja põnevust pakkuv Supermoto GP, langevarjurite osavust demonstreeriv Parasummer jt.

“Teine positiivse muutuse alus on tõenäoliselt meie turismiorganisatsioonide järjepidev töö turunduse vallas,” arvas Kristina Mägi, kelle sõnul on juba aastaid käidud turismimessidel ja aidatud korraldada Saaremaa reise välismaistele reisikorraldajatele ja ajakirjanikele.

Tähelepanuta ei tohiks Mägi sõnul jätta ka kruiisituriste. “Kuigi nad ei kajastu ei üleveo ega majutuse statistikas, annavad nad Saaremaa turismisektorisse suure panuse, arvestades, et kunagi varem ei ole ühe suve jooksul Saaremaa Sadamas käinud nii palju laevu kui tänavu.”

Kõigist eelmainitutest suurima panuse Saaremaa turismisektori statistikasse on Kristina Mägi sõnul ilmselt andnud meist kõigist sõltumatu osapool – ilm. “On ju see suvi oma kuumade ilmadega olnud iga puhkaja unelm!”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 316 korda, sh täna 1)