Leevi Hängi tänupinki avas ligi sada inimest (1)

Leevi Hängi tänupinki avas ligi sada inimest

LEEVI HÄNGI MÄLESTUSPINGIL: Esireas Aleksander Gerassimov abikaasa ja  tütrega. Taga vasakult natsismiohvrite liidu Saaremaa osakonna juhatuse liikmed Helje Jõgi, Linda Pikkani, Hilja Kitt ja Saima Namm. Keskel Mõntu sadama omanik Mihkel Undrest. Foto: Kaarel Kitt

Läinud laupäeval kogunes Mõntu sadamasse, kust algas 1944. aastal tuhandete sõrulaste kannatuste rada, sadakond inimest, et üheskoos avada sõrulaste huvide kaitsja ja teeneka kultuuritegelase Leevi Hängi mälestuspink.

“Me ei osanud arvata, et nii palju rahvast tuleb,” rõõmustas natsismiohvrite liidu Saaremaa osakonna juhatuse esimees Hilja Kitt.

Ta märkis, et Leevi Häng jõudis olla kooridirigent, muusikakooli õpetaja, Saaremaa meeskoori ÜM dirigent, Sõmeral juhendada toona selliseid tuntud ansambleid nagu Tehumardi jt ning oli ka tollase Kingissepa rajooni kultuuriosakonna juhataja.

Laupäevase ürituse laulis avatuks ansambel Torgu Poisid, esitades Sõrvemaalt pärit helilooja Olev Sau laulu “Sõrvemaa”, mille sõnade autor on Leida Merila. Torgu Poiste ansambli liikmeist kolm on ka Leevi dirigendikepi all laulnud.

Avasõnu ütlesid nii Salme vallavanem Kalmer Poopuu kui ka Torgu vallavanem Tiit Põld ja Torgu kuningriigi vardja Kaupo Vipp. Torgu Poiste ansambli vanem Leo Tiri meenutas oma kõnes Leevi Hängi tööd SÜM-i dirigendi ja muusikuna.

Oma mälestusi Leevist jagas ka tema onupoeg. Katte pingilt eemaldasid Mõntu sadama juhataja Mihkel Undrest ja Valgevene fondi esindaja Aleksander Gerassimov, kes on aastaid Leeviga koos töötanud ja sõrulasi abistanud mehe poeg. Pidulik üritus lõpetati ühislaulmisega, lauldes sõrulase Õie-Maria Tehu laulu “Mere kaldal.”

Pingi kujundas kunstnik Ain Vares. Sepise osa tegid Saaremaa Sepad. Mälestuspingile on neljas keeles – eesti, vene, inglise ja saksa – graveeritud sõnad “Sõrvemaa tänab” ning seljatoel on Leevi Hängi nimi ja sünni- ja surmadaatum.

Pingi puidust osa korraldas Mõntu sadam eesotsas Mihkel Undrestiga ja tegi seda tasuta. Rahvale väga meeldinud pink paigaldati kaunisse kohta – Mõntu sadama kõrgele kaldale, vaatega merele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 818 korda, sh täna 1)