Eestimaa külad tulid Maapäevaks Saaremaale (FOTOD) (1)

Eestimaa külad tulid Maapäevaks Saaremaale

KOOSTÖÖ TOIMIB: “Saarlased on väga vastutulelikud ja nendega on hea suhelda,” kiitis liikumise Kodukant tegevjuht, Maapäeva üldjuht Kaie Toobal. Tema kõrval Kodukandi Saare maakonna koordinaator Elvi Viira. Foto: Sander Ilvest

Ligi nelisada inimest üle Eesti, lisaks esindajaid 13 teisest riigist, kogunes eile õhtul Mändjalga terve nädalavahetuse kestvaks Eesti külade X Maapäevaks. Tänavune teema on “Aastaring külas”.

“Sel aastal on hästi aktiivne registreerumine,” tõdes eile pärastlõunal liikumise Kodukant tegevjuht ja Maapäeva üldjuht Kaie Toobal. Ta lisas, et tavapäraselt määrab osalejate arvu ka see, kui palju on majutuskohti. Kui delegatsioonis on lubatud 20–21 inimest, siis oli maakondi, mille delegatsiooni liikmete arv on 25–26. “Ja kogu aeg küsitakse, kas veel saaks,” tähendas Toobal.

Küsimusele, mida selline suur huvi näitab, vastas Kaie Toobal, et tema arvates on praegu pigem selline uute inimeste tulek. “Me räägime kogu aeg sellest, et inimesed lähevad maalt linna, ent tegelikult toimub vastupidi,” möönis ta, selgitades, et linnast tuleb maale elama noorepoolsemaid inimesi, kes otsivad rahulikumaid kohti. Kuna nad on linnast tulnud ja aktiivsemad, hakkavad nad kogukonda enda ümber koondama.

Kodukant teeb registreerimisel statistikat ning on näha, et väga paljudes maakonna delegatsioonides on nii, et üle poole inimestest pole varem Maapäeval käinud. “See näitabki, et juurdetulijatel on huvi tulla ja aru saada, mis see Maapäev tegelikult on,” arvas Toobal. Tema meelest on see märk sellest, et maal asjad toimivad. Inimesed tahavad kokku tulla ja kogemusi vahetada.

Kindlasti on X Maapäeva puhul väga põnev Toobali arvates see, et üritus toimub just Saaremaal. Esmakordselt on delegatsioonidel võimalus väisata 33 küla, ehkki seda oli keeruline korraldada. “Me alguses kartsime, sest saarlased ise arvasid, et see ei tule välja, aga praegu oleme väga õnnelikud, et kõik on korraldatud,” rääkis üldjuht. “Saaremaal on väga vastutulelikud inimesed ja väga vahva on nendega suhelda.”

Ettevalmistustöö Maapäevaks on suur ja tõsine, sellega tegeleb Kodukandis kümme inimest. Saaremaal juhib vägesid Saaremaa Kodukandi koordinaator Elvi Viira koos tütar Reedaga. Eile pärastlõunal tõdes Elvi Viira, et läinud on nagu Ameerika mägedel. “Ükskord on kõik nagu väga hästi, teinekord aga..,” mõtiskles ta, lisades, et inimesed on samas väga vahvad, ja vabatahtlikud, keda on üritusele tulemas ligi poolsada, on tõesti kiitust väärt.

Küsimusele, mis on olnud korraldamise juures kõige suurem murekoht, vastas Viira, et kommunikatsioon. Samuti suur vastutus ja see, et arvamused ristuvad.

Väga positiivne on aga see, et neil on hästi palju sponsoreid.

Elvi Viira tõdes, et üritus ei ole mastaabilt niivõrd suur, kuivõrd on eriilmeline. “Ausalt öeldes puudub Saaremaal selline koht, kus sellist suurt ja väärikat üritust korraldada,” märkis ta.

Samuti tuli lühendada kultuuriprogrammi, mõnele ise ära öelda ja saada ka teiselt poolt äraütlemisi. “Saarlased on väsinud, sest meil on eriolukord, oleme terve suve n-ö pidevas leilis,” arvas Viira, kinnitades, et vaatamata kõigele on kõik väga tublid olnud.

Elvi Viira avaldas heameelt, et Maapäeva korraldamise juures on väga palju abiks olnud maavanem Kaido Kaasik ja ka kohalike omavalitsuste juhid.

Aasta küla 2013 on Lustivere küla

President Toomas Hendrik Ilves osales eile Saaremaal, Mändjalas maapäeva avamisel. Ta kohtus maaelu edendajatega ning andis Jõgeva maakonna Lustivere külade piirkonnale üle aasta küla tiitli.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 976 korda, sh täna 1)