Äike tembutas saarte kohal (1)

Neljapäeva õhtul jõudis Saaremaale ja Muhusse esimene suvine äikesetorm, jättes elektrita mitu tuhat majapidamist ja pannes proovile laevapileti ostusüsteemi.

Meteoroloog Taimi Paljak ütles Kadi raadiole, et esimene äikesetsoon jõudis Saaremaale neljapäeva õhtul kella 22 paiku. Südaööks jõudis äike juba mandrile. Kella 2 paiku öösel jõudis uus äikesetsoon Sõrve, kust edasi tulles jagus välgutamist saare kohale veel paari tunni jagu. Selles ajavahemikus registreerisid äikesedetektorid äikeselööke tihedalt. “Kogu öö vältel loendasid detektorid Eestis kõige enam 610 pikselööki 15 minuti jooksul.”

Kõueilma tegudest päästetöötajate vaatevinklist ülevaate andnud Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink märkis, et üldiselt oli päästjate tööpäev maakonnas äikeseööl rahulik: “Saaremaale said päästjad ühe väljakutse – neljapäeval kell 23.30 kutsuti meie mehed Mustjala valda Vanakubja külla, kus äike oli löönud maja lähedal asuvasse puusse ja tabanud ka talumaja antenni. Selle tagajärjel tundsid inimesed toas suitsulõhna. Kohapeal selgus, et antennitabamuse tagajärjel hakkas toas olnud digiboks suitsema. Päästjad kontrollisid ruumid üle ja ventileerisid need.”

Elektrilevi juhtimiskeskuse Põhja piirkonna juhi Andres Tõnissaare ütluse kohaselt põhjustas äike Saare maakonna suuremates piirkondades elektrikatkestusi 30 rikke ulatuses kokku 4900 kliendil. Katkestused kestsid paarist minutist mõne tunnini.

Kõige rohkem häirisid rikked Muhu saart ja Mõntu sadama piirkonda.

Erilise löögi alla sattus Kuivastu. “Sadamas lakkas töötamast kõik, mis elektriga seotud, kaasa arvatud telefon, sadamasüsteemid, pangaterminal. Puudus ka e-pileti info,” loetles Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel, märkides, et laevaliiklus toimis siiski graafikujärgselt. “Tõkkepuud olid üles tõstetud, piletikassad töötasid lisajõuga, reisijatele kirjutati, nagu vanasti, pileteid käsitsi. Ettevõtted ja sooduskaardi omanikud pandi kirja ja neile saadetakse arved. Kellel polnud sularaha, sõidutati usalduse peale Virtsu, kust inimene sai pangaautomaadist raha võtta ning pileti eest sealses kassas tasuda. Ime-ime, aga asi toimis!“

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 118 korda, sh täna 1)