Merepäevad pakkusid suurt avastamisrõõmu igale maitsele (FOTOD) (4)

Merepäevad pakkusid suurt avastamisrõõmu igale maitsele

MUHULASED KURESSAARES: Muhu juurtega merendusspetsialist Peeter Laum (vasakul) ja uisuprojekti vedanud Mihkel Jürisson Tori abajas purjelaeva pardal. Foto: Irina Mägi

Kuressaare 17. merepäevad lähevad ajalukku oivalise ilma ja osavõtjate rohkuse poolest.

Pärast Saaremaa elamusi ostsid põlised pealinlased Ines ja Rein Vaher enne, kui nad Tallinna sõitma hakkasid, Kuressaare turult värsket lesta ja kartulit, et kui nad oma linnakodus kala praevad ja tuhlist koorivad, veel kord merepäevi meenutada.

Juba reede hommikupoole, enne haakriku- ja käsitöölaada avamist seadsid huvilised sammud mereranda, et varakult merepäevade õhustikuga harjuda. Marine uulitsal jalutajail oli võimalus mitte üksnes hoovidesse piiluda, vaid õuedesse ka julgelt sisse astuda. Vaatamist ja kuulamist jagus igasse avatud hoovi. Kirjandushuvilised kohtusid kirjanikega, pisikesed näitemänguhuvilised said näha lasteteatrit, võimlejad näitasid oma oskusi ja nõnda edasi.

Laatade korraldajat Krista Riiki rõõmustas, et laadal oli 98 ettevõtjat ja eksponenti, enamik neist Kuressaarde sõitnud Mandri-Eestist. “Välismaalasi oli ka, lätlased ei pidanud Saaremaale sõitu pikaks,” kinnitas Riik. Saaremaa esindus piirdus 15 kaubapakkujaga.

Uusi kauplejaid oli seekord väga palju. Kõik nad jäid siinse korraldusega rahule. “Ostjaid jagus ka kõigile. Eks nad said kontsertidest ka osa. Neile väga meeldis,” nentis Riik. Eestist olid kaugemad tulijad Peipsi äärest.

Krista Riigi sõnul pakuti tänavusel laadal saarlastele uudset käsitööd. Lätlaste tikitud siidisallid ja saunamütsid läksid hästi. Toitlustajail olid käed-jalad tööd täis. Söögist ja joogipoolisest puudust ei tuntud. Mineraalveed, limonaadid, kaljad ja külm õlu olid väga nõutavad joogid.

Laevade uudistajaid jagus nii Roomassaarde kui ka Kuressaare jahisadamasse ja Tori abajasse. Paljud said purjelaeva pardal ka ise meresõitu nautida. Traditsiooniliselt kuulusid merepäevade kavva kontserdid ja ühislaulmine, nii nagu spordivõistlusedki.

Kahe päeva jooksul said merepäevalised osa 27 üritusest. Esines kuus rahvakultuurikollektiivi 240 esinejaga. Merepäevade produtsendi Reet Truuväärti sõnul müüdi üle 1100 kontserdipileti. Kui palju inimesi üleüldse merepäevi uudistamas käis, ei osanud korraldajad eile veel öelda. See arv vajab veel kokkulöömist. Ent kes kohal käisid, nägid ise – rahvast kogunes merepeole tõepoolest tohutult palju.

Saaremaa merenädala kulminatsioonile Kuressaare merepäevadele pani laupäeva ööhämaruses efektse punkti võimas ilutuli, mis tõusis taevalaotusse suuremalt jaolt Tori abaja veepinnalt. Ehkki see oli tõepoolest nn ametlik punkt üritusele, ootas viimane esineja Kruuv Kuldse Lesta telgis alles lavale tulemist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 262 korda, sh täna 1)