Lugeja küsib

Kui saan arstilt haiguslehe, millal pean tööandjale teatama, et olen haige, ja kas ma pean ka ütlema, mis mul viga on?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Pärnat:

Töölepingu seaduse § 15 lõike 2 punkt 10 sätestab töötaja kohustuse teatada tööandjale esimesel võimalusel oma ajutisest töövõimetusest ja võimaluse korral selle eelduslikust kestusest. Ajutise töövõimetuse juhtumid on muu hulgas töötaja haigus või vigastus, mis ei võimalda tal ajutiselt töötada, töötajale kehtestatud karantiin ja alla 12-aastase lapse põetamine.

Seadus kohustab haigusest teavitama esimesel võimalusel, see tähendab siis, kui töötaja tervis lubab ja võimalus tekib. Töötaja ei pea informeerima tööandjat oma terviserikke põhjustest või diagnoosist. Eeldatavat töölt eemalviibimise perioodi tuleb vajadusel täpsustada, kui näiteks haigus süveneb või muul põhjusel tuleb töölt pikemalt eemal viibida, kui töötaja algselt arvas.

Tööandjal on võimalik töökorralduse reeglites kindlaks määrata mõistlik aeg, mille jooksul peaks töötaja tööandjat ajutisest töövõimetusest teavitama – näiteks kolme tunni jooksul pärast tööpäeva algust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 354 korda, sh täna 1)