Ameeriklased mekkisid vapralt kilu ja kalja (1)

Ameeriklased mekkisid vapralt kilu ja kalja

DEGUSTEERIMAS: Kadett Stephen Wrightson (21) mekib kalja, kadett Alexandra Tanzola muljetab maitse üle ning kolonel-leitnant Thomas Gilleran (45) valab endale juba lisa. Foto: Alar Truu

 

Nädalavahetusel väisasid Saaremaad ameerika kadetid, kes oma mitmekülgse programmi käigus tutvusid Eesti kultuuri ja sõjaväebaasidega, et tulevikus koostööd teha.

Saarte Hääl otsustas kadettidele abiks olla ja tutvustada neile kohalikku kööki.

Tulevikus Eesti kaitseväega koostööd teha soovivad kadetid proovisid sülti, vürtsikilu, mannavahtu ja kalja. Enim meeldis maitsekatses osalenud kadettidele kali, mille karamelline maitse meenutas ameeriklastele kodumaiseid magusaid maitseõllesid. Kõige tugevamaid tundeid tekitas neis aga vürtsikilu.

Kilu oli ameeriklaste meelest veidi sarnane anšoovisega. Kuigi üks vapper naiskadett kala üldse ei armasta, nõustus ta kilu proovima, ent niipea, kui ta oli selle suhu pannud, moondus neiu nägu ebamugavust väljendavaks grimassiks. Et prooviti just vürtsikilu, tundus see liiga vürtsine kõigile ameeriklastele peale ühe, kellele kala nii väga meeldis, et terve ports jäeti talle lõpetada.

Mannavaht meenutas kadettidele šerbetti. Teiste proovitud toitudega võrreldes oli see mahedam ning rahustas oma magususega vürtsikilust õhetavaid suid.

Enim küsimusi tekitas kadettides kummalise välimusega sült. Kuuldes, et Eestis käinud kirjanik Terry Pratchett keeldus omal ajal seda toitu söömast, sest see olnud liiga võdisev ja ajulik, vahetasid ameeriklased omavahel kahtlustavaid pilke – kas lihatarretis on tegelikult aju? Süldi maitse osas läksid arvamused lahku. Üks noormees jättis suurema jao oma sülditükist järele, neiule sült aga maitses.

Saarte Häälega kohtumise ajaks olid kadetid Saaremaal veetnud kõigest tunni, kuid plaanis olid neil külastada igasuguseid Saaremaa vaatamisväärsusi, sealhulgas Kaali meteoriidikraatrit ja Kuressaare merepäevi. Kadettide sõnul on neile Eestis siiani muljet avaldanud ilus loodus ja kõrgelt arenenud tehnoloogia, sealhulgas riigiasjade internetiseeritus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 918 korda, sh täna 1)