“Ma panen ainult päris tavalisi asju purki,” on Paevere külas elav Lija Klein oma hoidistest rääkides esialgu tagasihoidlik. Kui küsida, millised need padutavalised asjad siis on, selgub hoopis midagi muud.
“Noh, teen näiteks nektariini-maasikamoosi ja mustika-apelsinimoosi,” räägib Lija, kelle koduse hoidistekeldri riiuleil on hulganisti eriskummalisi kooslusi.
Omaloomingulisi retsepte Lija endale ei hoia: nõuannete saamiseks piisab tunnistamisest, et sa ise hoidistada ei oska. Koostisainete koguse kohta ütleb Lija esiti, et paneb kõike maitse ja tunde järgi, aga võhikule, kes kinnitab, et temal mingit maitset ega tunnet ei ole, oskab ta siiski umbkaudu öelda, kui palju midagi hoidisesse läheb.
“Mustika-apelsinimoosi sisse läheb 3 liitri mustikate kohta kilo apelsine. Kõigepealt tuleb apelsinid kiledest puhastada ja riivida ka ühe apelsini koor – see annab moosile maitset juurde.
Mustikad võivad selle moosi kangesti vedelaks teha, aga kui tavalise suhkru asemel moosisuhkrut kasutada, saab ta veidi paksem. Tuleb muudkui proovida ja maitsta, kui palju suhkrut paras tundub, ja keeta umbes 20 minutit,” jagab Lija näpunäiteid.
Kodune apelsiniliköör
“Nektariini-maasikamoosi jaoks tuleb nektariinid kõigepealt saumikseriga purustada, siis koos maasikatega potti panna. See ei tule nii vedel, võib ka tavalist suhkrut kasutada. Paari liitri aedmaasikate kohta läheb oma kilo nektariine,” õpetab Lija, kelle sõnul teeb ta hoidiseid kõvasti rohkem, kui tegelikult ära süüakse.
Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest
Lisa kommentaar