Veebikaja: Kas elu Saaremaal on väljasuremisele määratud? (5)

SH, 30. juuli

jama
Mida suurem pott, seda lahjem supp. Juba praegu on probleeme valdade kaugemate nurkadega, ei sõida seal bussid, ei lükata seal talviti päevade kaupa teid lahti, ja arvata, et üks suur omavalitsus suudab äärealad keskustega paremini liita, on naiivne. Praegu tunneb vallavalitsus oma valla inimesi nime- ja nägupidi, teada on probleemid ja vajadused. Jutt on autoril ilus, aga nagu ikka enne valimisi. Ainuke probleem, et kangesti üldsõnaline ja ümmargune. Rahvas tahab konkreetseid, selgeid visioone, nämmutamine ei vii kuhugi, lihtsalt tekitab tülpimust.

Volli
Mida me riigis siis detsentraliseeritakse? Isegi Taavi Kurisoo kirjutis ise on ülistuslaul tsentraliseerimisele – omavalitsuste liitmisele! Tõmbekeskuste mudeli puhul: “Me ei peaks enam nukralt pealt vaatama, kuidas kaovad kool, päästekomando, postkontor jne”, sest siis näeksime, kuidas kool, päästekomando, postkontor jne kolivad kohe laulu saatel tõmbekeskustesse – see ju nende valdade liitmise tõmbekeskuste mudeli idee ongi!

Leisi päästekomando likvideerimisega ju tugevdati tsentraalsete komandode elupäästevõimekust, Kaarma kooli likvideerimisega ju tugevdati tsentraalset Aste kooli, postkontoritel on ju ainult üks tsentraalne telefoninumber jne, jne. Miks ei saa aga neid häid asju, millest Taavi Kurisoo kirjutab, teha juba täna kas Saaremaa omavalitsuste liidu või Saare maavalitsuse tasandil?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 433 korda, sh täna 1)