Mehed sõitsid süstaga Sõrvest Lätti ja tagasi (3)

Süstamehed Rene Valner ja Toomas Holmberg sõudsid sel nädalavahetusel Sõrvest Kuramaale, et lätlasi Sõrve külastuskeskusse kutsuda.

“Sinna sõudsime viis ja pool ja tagasi tulime kuus tundi. Kogu aeg oli taganttuul ja ilus ilm. Üht hüljest nägime ja päris lahe udu oli, kui jälle Sõrve jõudsime. Sõitsime nagu vati sees,” ütles juba kümmekond aastat süstasõiduga tegelenud Rene Valner.

Sõudjad said näha ka Läti maakividest tehissaart. “Kolka majakas, rannast viie kilomeetri kaugusel, seisab väiksel tehissaarel, mille jaoks on muist kive Kihnust toodud. Väga lahe koht, sellist ju Eestil ei olegi,” rääkis Valner lätlaste ainsast meresaarest.

Kuramaale jõudnud mehi kaldal ükski kohalik ei tervitanud. “Panime kutsed Lätis nende omavalitsustele posti,” ütles Valner, kes arvas, et küllap oli lätlastel nädalavahetusel midagi muud teha kui kaldal sõudjaid oodata. Sõudjate andmetel on eestlased Irbe väina süstaga ületanud üks kord varemgi.

Sõudjate sõnul lubatakse kõigile, kes omal jõul meritsi Kuramaalt kohale jõuavad, Sõrve külastuskeskuses sooja sauna ja sööki. “Omal jõul – see tähendab, et ujudes või süstaga. Saaks vist aerupaadiga ka tulla, aga see on süstasõidust väsitavam,” märkis Valner, kes soovitab pikemaks meresõiduks süsta just selle kerguse ja hea merekindluse pärast.

Süstasõitjad Rene Valner ja Toomas Holmberg korraldavad matku ka vähem kogenud huvilistele. “Süstasõit on paljudele põnev. Eesti rannik on ju selles mõttes metsik, et päris kaldal keegi ju ei ela – kui süstaga sõidad, siis ühtegi inimest ega maja ei paista, see on omaette tunne,” rääkis Valner, kelle sõnul suuremale osale Eesti paljudest saartest ja laidudest süstata ligi ei pääsegi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 570 korda, sh täna 1)