Turism peopesal: Uuenduslikkus tõstab maakonna atraktiivsust (2)

Rõõm on turismiasjalisena näha meie saartel töist juulikuud, mil käibenumbrid kasvavad ja rõõmsalt rahulolevad külalised ei pea paljuks teenindajaid, kel tööpäevad pikad ja pingelised, hea sõnaga meeles pidada.

Ka ilmataat on olnud üldjoontes toetav – päikest ja sooja onjagunud, mis on külaliste hulga kasvamisele jõudsaks kaasaaitajaks, vaid mereüritustel on ilm pannud proovile nii meresõitjate kui ka -huviliste armastuse mere ja purjede vastu.

Kui vestelda ettevõtjatega, on kõik rõõmsad – oleks selliseid suvekuid ja külalisele tervikuna kättetulevaid üritusi enam ja pikemat aega. See on võimalik, kuid eeldab sisulist koostööd, planeerimist, samuti tekkivatele võimalustele kiiret ja paindlikku reageerimist, uuenduslike nüansside lisamist olemasolevatele ettevõtmistele. Külalised näevad, et saar areneb ja turismiettevõtlus koos sellega, positiivsed elamused saarelkäigust kasvavad ja hea sõna levib.

Positiivne näide võimalustest kinni haaramise osas on saarekülaliste arvates sel aastal ooperipäevade segunemine mereliste ettevõtmistega. Rahvusvahelise noorte purjeõpperegati Tall Ships Races võõrustamisotsus sündis diskussioonides ja saare tulevikusihte silmas pidades. See oli võimalus, mis ei pruugi korduda, ja sellest võimalusest haarati: võõrustati 25 riigi purjeõppureid ja õpetajaid (üle 900), kes on saare külalised viie ja kümne aasta pärast.

Merenädala nihutamine kahele nädalale pakkus ooperikülastajatele ja esinejatele võimalusi leida päevasel ajal meelepärast tegevust, osaleda väikesadamate külastajamängus, visuaalne pilt sadamates oli meeliülendav ja lisas usaldusväärsust Saaremaa kui mereriigi tõsiseltvõetavusele. Hilisõhtused kontserdid söögikohtades ja hoovides olid külalistest tulvil.
Rahvusvaheliselt kõrgetasemeliste esinejatega V Läänemere ajaloo päev “Muutused Euroopas ja Läänemere piirkonna tulevik” tõi Kuressaare kultuurikeskuse saali nii külalisi kui ka saareelanikke endid. Ja merenädal jätkub. Niisamuti kui arutelud selle üle, kuidas nii juba mainitud üritusi kui ka nende ümber tekkivaid uusi tõhusamalt koos korraldada ja turundada. Näiteks tundsid väliskülalised huvi maaturismi majutuskohtade vastu, mis eeldab ühiseid kontserdijärgseid koordineeritud sõiduvõimalusi ühe piirkonna ettevõtjate baasil ja kogunemisvõimalust sihtkohta jõudes, et muljeid vahetada.

Enam soovitakse elevust tekitanud arvamusliidrite diskussioone aktuaalsetel päevateemadel ja meelsasti nähtaks ka õhtusesse kuurordilinna sobivaid tantsimisvõimalusi ooperikülalistele.
Järgmisel aastal on ooperipäevadel esindatud Ukraina. Mõelgem igaüks juba praegu, kuidas vastava turu olemasolevad kontaktid ettevõtluse ja saare hüvanguks tööle panna.

Kaira Kivi,
Saarte turismiarenduskeskuse juhataja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 289 korda, sh täna 1)